Србија

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА АФЕРЕ О ШПИЈУНИМА? Све се ради по рецепту Ђукановића, а постоји само један циљ

Српске власти су наложиле истрагу око наводне умешаности руске обавештајне службе поводом видео снимка који је објављен 17. новембра на Youtube каналу. На снимку је према тврдњама српских медија припадник руске обавештајне службе ГРУ Георгиј Клебан који српском официру предаје неку кесу. Аутентичност овог снимка је потврдио новинар Христо Гозев. Према тврдњама листа Политика, снимак је настао још пре неколико године и на њему се не налази српски официр.

Сви водећи српски медији, посебно они под контролом власти данас пишу о афери са руским шпијуном, док је председник Србије Александар Вучић, према тврдњама премијера Ане Брнабић наредио да: „Безбедносно информативна агенција истражи могућу шпијунску аферу у којој руски шпијуни врбују српске агенте“.

Безбедносно информативна агенција (БИА) је данас издала саопштење да је снимак аутентичан и да се на њему налази руски обавештајац. Такође представник БИА је изјавио како је присутна субверзивна делатност руских обавештајних служби у Србији, али и других западних служби.

Председник Србије Александар Вучић је заказао седницу Савета безбедности за сутра, после чега се очекује да ће бити саопштено више детања о овој афери.

Оно што је очигледно, то је да појава овакве афере подсећа на слична дешавања у Црној Гори када је црногорска власт оптужила Русију за покушај државног преврата 2016. године у време одржавања избора. Захваљујући измишљању такве афере црногорска власт је успела да победи на изборима, а истовремено оптужи своје политичке противнике из опозиције како су учествовали у организовању државног удара заједно са руским структурама. Велики подршку у креирању таквог сценарија црногорска власт је добила од српских државних структура. Епилог свега је да је Мило Ђукановић увео Црну Гору у НАТО противно вољи већине грађана те државе и радикално променио однос према Русији.

Подсетићу да у Србији ускоро треба да буду одржани редовни избори, као и да је опозиција најавила бојкот тих избора због нерегуларних услова у којима се они одвијају.

Читава афера око наводног субверзивног деловања Русије треба да послужи како би скренула пажњу јавности са две кључне ствари. Прва је решавање косовског питања које се одвија нетранспарентно и српска власт противно вољи већине грађана Србије жели да потпише договор са косовским Албанцима којим би признала косовску независност. Индикативно је и то да управо Русија свесрдно подржава територијални интегритет Србије и међународну Резолуцију 1244, а сада српске власти њј стављају на терет наводно субверзивно деловање.

Друга кључна ствар је међународна афера око продаје оружја терористима из ИСИЛ на Блиском истоку (у Сирији и Јемену) за коју постоје докази да је српско руководство у њу умешано. Наиме објављена су документа да је отац Министра унутрашњих послова Србије, Бранко Стефановић представник фирме ГИМ која је склапала послове око продаје оружја са САД и Саудисјком Арабијом, али српске власти поричу такве тврдње.

Бојим се да наводи о руским шпијунима имају за циљ да дугорочно покваре добре односе Србије и Русије и преусмере Србију на исти колосек на ком је и Црна Гора.

Ово није први пут да се кроз одређене безбедносне структуре и псеудопатриотске организације пласирају дезинформације о Русији или организују разне провокације. Познат је случај када се приликом посете Сергеја Лаврова Београду, служба ангажовала око тога да га фотографише са лицем које је било осумњичено за умешаност у припремање наводног државног удара у Црној Гори, као и да је лице са потернице које је било главни сведок оптужбе против Руса у Црној Гори било под заштитом безбедносних структура Србија.

Такође није први пут ни да представници српске власти отворено нападају Русију. Посланик Српске напредне странке Зоран Драгишић је изјавио је данас поводом наводне шпијунске афере да: „Сви који се заклињу у Русију треба да се замисле када видимо да и Русија спроводи нелегалне операције према Србији“.

Оваквно понашање власти, државних и безбедносних структура, наноси велику штету руско-српским односима.

 

Извор: geostrategy.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2019.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930