Свет Србија

Стижу добре вести: Америка подржава Вучића, када је у питању …

Амерички председник Доналд Трамп лично је стао иза пројекта балканске уније, којем ће Вашингтон политички и економски дати јак ветар у леђа.

На тему идеје Александра Вучића, у чију је реализацију председник Србије кренуо са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевим и Едијем Рамом, огласио се специјални Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине амбасадор САД у Берлину Ричард Гренел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о једном од најповерљивијих људи Доналда Трампа, човеку којем председник Америке поверава најважније међународне задатке.

Поздрављамо иницијативу за мини-Шенген западног Балкана као начин да се покрене слободно кретање људи и робе. Верујемо да ова иницијатива, да би била била успешна, мора да укључи све у региону, укључујући и владу (тзв.) Косова. Трампова администрација усмерена је на помоћ читавом региону у стварању економских прилика и радних места за младе – наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Берлину, чију поруку саговорници тумаче као јасан сигнал да је Трамп спреман и да одреши кесу да би овај пројекат успео.

Директор Центра за глобализацију Дејан Милетић каже да је подршка САД велика ствар, поготово у једном, како каже, овако осетљивом процесу, за који многи не желе да успе.

– Позиција САД је конструктивна јер они виде тржиште региона као једну озбиљну шансу да свој политички утицај који је у опадању одрже и оснаже економским аспектима и увлачењем крупног капитала. Конкретне инвестиције би, наиме, показале амерички утицај. Нови амбасадор је и најавио јачање економске сарадње САД и Србије, а у овом случају и читавог региона – оценио је Милетић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је очигледно да идеја председника Вучића доприноси стабилизацији прилика у региону, смањује безбедносне ризике и међунационалне тензије и отвара пут сарадњи на здравим економским односима.

– То се поклапа са Трамповим и Гренеловим визијама превазилажења конфликта и стварања трајног мира путем убрзаног економског развоја и међудржавне сарадње – истакао је он.

Економиста Млађен Ковачевић истиче да би балканска унија донела многобројне економске бенефите.

– Такав савез, који подразумева уклањање царинских баријера и слободан проток људи, делује позитивно на повећање трговине, као и сарадње предузећа. Велики бенефит је и повећа ње инвестиција јер у таквом амбијенту су примамљивији услови за улагање, као и за побољшање на тржишту рада – каже Ковачевић.

Извор: Srbijadanas.com