Свет

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ! Американци позвали НАТО да нападне Кину! Свет на ивици хаоса!

Државни секретар САД позвао савезнике из Алијансе да се заједно супротставе „тренутној и потенцијално дугорочној“ претњи коју представља комунистичка Кина, будући да има другачији систем вредности од западног

Америка покушава да увуче НАТО у сукоб с Кином. Државни секретар САД Мајк Помпео у среду је позвао савезнике Алијансе да се супротставе комунистичкој Кини зато што има „другачији систем вредности од западног“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слобода и демократија

Говорећи на састанку министара спољњих послова чланица НАТО у Бриселу, Помпео је истакао да западни војни савез има нови циљ на Далеком истоку, а то је да се супротстави „тренутној и потенцијално дугорочној“ претњи, коју представља Комунистичка партија Кине

– Оснивачи НАТО окупили су се пре 70 година с циљем да бране слободу и демократију. Зато Алијанса не сме игнорисати фундаменталне разлике између чланица и владајуће партије у Кини – навео је Помпео.

Он је додао да се 30 година након победе у Хладном рату савезнице НАТО опет суочавају са претњама ауторитарних режима и поново морају заједно да им се супротставе.

– Русија, Кина и Иран, њихови системи вредности просто су другачији од наших – истакао је Помпео.

Према његовим речима, НАТО приликом оснивања 1949. није мислио на претњу Комунистичке партије Кине.

– Алијанса мора на прави начин бити реформисана како би убудуће могла да се прилагоди новим циљевима – нагласио је државни секретар САД.

Према наводима аналитичара, Америка покушава да увуче савезнике НАТО у свој сукоб с Кином. Администрација председника Доналда Трампа увела је низ рестриктивних мера Пекингу, укључујући повећање царина на кинеске производе, као и забрану компанијама из САД да сарађују са кинеским.

– Иза свега овога стоје економски интереси. Кина је последњих година под вођством председника Сија Ђинпинга ојачала, те ће врло брзо престићи САД и постати водећа економија света. Вашингтон то покушава да спречи увођењем низа рестриктивних мера Пекингу, а сада видимо да су САД спремне и на оружани сукоб – кажу стручњаци.

Они додају да се Америка грчевито бори да сачува статус суперсиле.

– До сада су САД биле једина суперсила, чијим су захтевима морале да се повинују све земље на свету. Ствари се, међутим, мењају. Кина постаје све јача и свој утицај, за разлику од Америке, не намеће силом. С друге стране, САД полако губе моћ и савезници им један по један окрећу леђа. Како садашња администрација у Вашингтону види, једини начин да се то спречи јесте употреба силе. А то је нешто што Америка најбоље зна да ради – наводе аналитичари.

Као некад Србија

Како подсећају, НАТО је од краја Хладног рата 1989. под утицајем САД константно мењао своје циљеве, изналазећи разлоге за своје постојање.

– Један од тих циљева биле су и „хуманитарне интервенције“, попут оне у Србији 1999, као и на Блиском истоку, под изговором борбе против тероризма. Није искључено да ће чланице Алијансе и овога пута, под утицајем Америке, променити своје циљеве и сконцентрисати се на Кину – закључују стручњаци.

О томе да САД већ припремају терен за сукоб с Кином говори и то што су усвојиле закон о људским правима и демократији у Хонгконгу, након што су тој кинеској аутономној области избили насилни протести. Тим законом је предвиђено да Америка сваке године потврђује висок степен аутономије Хонгконга и уводи санкције кинеским и хонгконшким званичницима уколико процени да су слободе на тој територији угрожене.

 

Извор: Информер.рс