loading...
Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Американци прете: Ако купите С-400 од Руса, ево шта вас чека!

Москва — Пентагон и Стејт департмент су у писму запретили властима Египта да ће тој земљи увести санкције уколико купе руске ловце Су-35, пише “Волстрит журнал”.

Државни секретар Мајк Помпео и шеф Пентагона Марк Еспер су у писму од египатског министра одбране затражили да одустане од споразума са Русијом.

“Нови велики споразум са Русијом ће у будућности у најмању руку отежати размену војних информација са САД, али и америчку војну помоћ Египту”, наводи се у писму

Поред тога, званичници Пентагона упозорили су и шефа египатских ваздухопловних снага о нежељеним последицама споразума, наводи се у чланку чији садржај преноси Спутњик.

Према писању листа, сигнал из Вашингтона се поклопио са посетом министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, који је допутовао у Каиро.

Члан Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Алексеј Кондратјев одговорио је на америчке претње санкцијама, рекавши да то противречи међународним правилима трговине оружјем.

“Трговина оружјем је регулисана међународним правом, а одлука САД противречи тим нормама”, истакао је руски сенатор.

Он је нагласио да Вашингтон нема право да се меша у договоре између трећих страна.

Кондратјев је истакао да на тржишту оружја постоји велика конкуренција, а Американци, као и у другим сферама, покушавају да активно примене праксу притиска санкцијама.

“Морамо се кретати дипломатским путем, ширећи хоризонте сарадње са другим земљама, испоручујући им своје оружје”, закључио је сенатор.

Лист “Комерсант” је у априлу саопштио да су Русија и Египат потписали уговор о испоруци руских ловаца Су-35, али тај податак није званично потврђен.

Према писању листа, споразум између две земље је ступио на снагу крајем 2018. године. Вредност споразума износи две милијарде долара, а испоруке руског оружја у Египат могу почети већ 2020. или 2021. године.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...