Свет

СВЕТ У СТРАХУ! Прети нам пропаст: 300 милиона људи је угрожено!

У новој студији, научници су користили нов модел, који прецизније предвиђа елевацију терена од актуелних модела, који често не разликују врхове стабала и тло

Пораст нивоа мора могао би да погоди троструко више људи него што се претпостављало, а читаве земље би могле да нестану, показује ново истраживање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овом тренутку три стотине милиона људи на свету живи на територијама која ће до 2050. најмање једном годишње погађати поплаве, док је, према предвиђањима Америчке свемирске агенције (НАСА), тај број износио 80 милиона.

У новој студији, научници су користили нов модел, који прецизније предвиђа елевацију терена од актуелних модела, који често не разликују врхове стабала и тло.

Широка подручја држава попут Вијетнама и Индије наћи ће се под водом, открива документ објављен у часопису “Натуре Цоммуницатионс”.

– Ове процене показују да климатске промене могу драматично да измене градове, економије, обале и читаве регионе света још за нашег живота – каже за “Гардијан” Скот Калп, аутор истраживања.

У најугроженија подручја спадају велики делови густо насељених градова попут Мумбаја, где живи више од 18 милиона људи, а који би за 30 година могао да нестане под водом.

Модели показују да се најтеже последице могу очекивати у Азији. У Индији би број становника које погађају поплаве на годшњем нивоу могао седмоструко да се увећа, а у Кини троструко.

Међутим, опасност прети и земљама ван азијског континента. У Великој Британији 3,5 милиона људи могло би да буде угрожено поплавама до 2050, показују нове процене. Раст нивоа мора драстичније ће погодити густо насељене области попут града Лондона, али и источна приобална подручја.

Сједињене Државе, додуше, према најновијим прогнозама не спадају међу најугроженија подручја, али су раније процене показале да би десетине градова близу обала брзо могле бити потопљене, нарочито у државама као што су Њу Џерси и Флорида.

Град Њујорк је међу најугроженијим подручјима у САД, с обзиром на густу насељеност и близину мора.

Иако су нове пројекције дале значајно лошије резултате од ранијих модела, научници упозоравају да забрињавајући резултати могу постати још гори, будући да зависе од брзине отапања антарктичког леда. Уколико се ситуација погорша, чак 640 милиона људи може бити изложено опасности од пораста нивоа мора до 2100. године.

Осим тога, процене су направљене под претпоставком да се поштују одредбе Париског споразума о емисији штетних гасова у атмосферу.

 

Извор: Еспресо.рс/dailymail.co.uk