loading...
Србија

УДАРНА ВЕСТ! Ево шта се крије иза наводне шпијунске афере! Србија на ногама: Ово нико није очекивао

Руски обавештајац Георгиј Клебан са снимка је сада ван Србије, рекао је вечерас Реља Жељски, начелник Управе за аналитику БИА

Жељски је потврдио за РТС и да домаће безбедносне службе знају идентитет особе назване “високим званичником са официрским чином”, као и шта је био предмет трговине, али није желео да о томе говори, јер се тиме задире у “осетљиву територију оперативног прикупљања и анализирања података”.

БИА је раније данас потврдила да је снимак аутентичан. Жељски је рекао да су сцене које се виде на снимку “честе у обавештајним круговима” и да домаће обавештајне службе склапају мозаик са свим детаљима у вези са њим.

– Ово је веома реална ситуација и зачудили бисте се колико често се она дешава на улицама Београда и других градова света – рекао је Жељски, додавши да сцене грљења агента са снимка “нису неочекиване нити спектакуларне”.

Начелник Управе за аналитику БИА навео је и да безбедносне службе сагледавају све аспекте овог случаја, да је врх државе о свему обавештен и да ће јавности све бити много јасније сутра након седнице Савета за националну безбедност.

Доста знамо о овом случају, и не само о њему – навео је Жељски.

– Руски обавештајац се понаша природно на овом снимку, а тренутно је ван територије Србије. Овакви односи могу да изгледају овако, а обавештајци могу да буду веома маштовити. Ово је један у низу начина на који раде припадници обавештајних структура и њихових агентурних позиција, да их тако назовемо – истакао је.

Жељски истиче и да не треба стећи утисак да на подручју Србије делује само руска обавештајна служба, јер је он погрешан, нити да је то “усамљен случај”.

– Напротив, на територији Србије, иако то звучи као теорија завере, тренутно делује велики број обавештајно-безбедносних система, како најмоћнијих земаља света, попут САД, Руске Федерације, Велике Британије и Кине, тако и земаља из окружења попут Хрватске и Албаније, али се ту не завршава тај списак. Ми смо земља која се налази у веома специфичном тренутку, у веома тешким околностима, а наше државно руководство, на челу са председником Вучићем под великим је притиском да одустане од одређених стратешких праваца и курса које је заузело – каже Жељски.

 

Извор: Информер.рс/ РТС

loading...