Свет

УДАРНА ВЕСТ! У току је хитна евакуација српских студената! Ево шта се дешава

Полиција у Хонконгу започела је ново растеривање демонстраната након вишедневних сукоба у близини Политехничког факултета. Саша Модерц, отац једног од студената из Србије, каже за Србију Данас да су сви српски студенти хитно евакуисани!

Полиција у Хонгконгу користила је данас сузавац и гумене метке како би задржала стотине антивладиних демонстраната који су покушали да изађу из комплекса Политехничког универзитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Десетине демонстраната покушале су да побегну из комплекса, након ноћи пуне насиља у полуаутономној кинеској територији, након што су главни путеви блокирани, мост запаљен, а један полицајац погођен стрелом.

Током ноћи повређено је 38 људи, саопштила је градска здравствена служба.

Полиција је позвала све забарикадиране на Политехничком универзитету да предају оружје и друге опасне предмете, да скину гас маске и да мирно напусте комплекс.

Саша Модерц, професор на Филолошком факултету у Београду и отац једног од српских студената који се тамо налази, рекао нам је да су сви српски студенти изведени из кампуса под полицијском пратњом и спроведени у безбедан хотел.

– Део њих се враћа у Србију преко Москве ноћас у 22 сата, неки имају карту за уторак. Сви су добро. Семестар је прекинут, оцене ће бити утврђене према предиспитним обавезама и другим задацима. О другом семестру не зна се ништа – рекао је Модерц за Србију Данас.

Полиција у Хонгконгу опколила је јуче више стотина демонстраната како им не би дозволила да изађу из великог универзитетског комплекса и ослободивши на тај начин околне улице после дводневне блокаде.

Стотине демонстраната су се током целог једног дана унутар Политехничког универзитета бориле са полицијским воденим топовима и блиндираним возилима.

 

Извор: Srbijadanas.com