loading...
Спорт

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо легендарни кошаркаш и један од најважнијих људи у НБА

Американац јапанског порекла Ват Мисака преминуо је у 95. години, објавили су амерички медији. Историјски, у питању је један од најважијих људи у НБА лиги јер је реч о првом “обојеном” играчу кој је заиграо у најјачој лиги на свету!

Било је то 1947. године, у првој НБА сезони, када су га драфтовали Њујорк Никси – и то се десило три године пре него што је први Афроамериканац заиграо у лиги (Ерл Лојд, Вашингтон Кепитолси).

Мисака је дете јапанских имиграната, озбиљну кошарку играо је за свој Јута Универзитет са којим је освојио две државне титуле у некадашњем “Медисон Сквер Гардену” у Њујорку, па су га Никси, заинтригирани његовим талентом, регуротвали и дали му шансу да се покаже и међу најбољим играчима лиге.

Ипак, Мисака је отпуштен после само три утакмице, уз образложење Никса да је пренизак са својих 173 цм, иако су га пред деби у најави првог меча описали као “сензационалног одбрамбеног играча”.

После тренутка славе, Мисака готово да је нестао са радара.

Деценије су прошле, а о њему се практично ништа није знало, све док у једном моменту није препозната његова историјски веома важна улога у најјачој лиги света као првог играча који се појавио у игри међу стопроцентно “белим” актерима лиге.

Мисака, ипак, није био први “обојени” играч професионалног спорта у Америци, пошто је само месец дана пре њега бејзбол играч Џеки Робинсон заиграо за Бруклин Дожерсе и ушао у историју.

 

Извор: Телеграф.рс

loading...