Србија

ВОЗАЧИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Остало вам је само 10 дана: Ово морате имати на свом аутомобилу, или вам следе жестоке казне!

Иако последњих дана сви причају о новим мерама које ће укључивати забрану увоза возила са еуро 3 мотором, возаче много више треба да брине то што су од 1. новембра обавезне зимске гуме на возилима – уколико има снега и леда на коловозу.

Према важећем Закону о безбедности саобраћаја на путевима Србије, прописана је и дубина шаре која мора да буде најмање четири милиметра, како преноси Ало.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У супротном казне су ригорозне. Тако је физичким лицима запрећено казном од 6.000 до 20.000 динара, предузетницима који не поштују ову одредбу прети казна од 50.000 до 200.000, а правним лицима од 100.000 до 800.000 динара!

За оне који планирају да повремено возе свој аутомобил у периоду од 1. новембра до 1. априла када се за то стекну временски услови (време без снежних падавина и леда), закон дозвољава и употребу гума које нису за зиму.

Ипак, обратите пажњу јер метеоролози већ за 10 до 15 дана прогнозирају прве снежне падавине!

Оно што возачи треба да знају јесте и да летње гуме губе својства на нижим температурама од 12 степени, мада има мишљења да су проблематичне већ при температури ваздуха од 15 степени!

ЗОБС је прописао и да у случају снежних падавина возачи на путевима ван града морају да имају у гепеку зимске ланце, док у граду не морају. Теретна возила и аутобуси морају поред зимских пнеуматика и ланаца, као обавезан део зимске опреме да имају и – лопату.

 

Извор: Еспресо.рс