loading...
Србија

ВОЗАЧИ ПАЗИТЕ! Обавезно проверите да ли имате ово у свом аутомобилу! У супротном следи вам казна!

Један или чак два литра више горива ауто троши ако у том систему недостаје 25 одсто или више фреона, зато је кључно проверити клима уређаје пре почетка сезона.

Аутомобил с укљученим исправним клима уређајем за уобичајене вожње троши само од два до три одсто горива више. Дакле, у просечном аутомобилу из средње класе, који троши око седам литара горива на 100 километара, то је повећање потрошње за око два децилитра на 100 километара.

Истина, клима уређај ће сасвим солидно хладити унутрашњост возила чак и ако му недостаје и више од четвртине фреона, али ће се притом просечна потрошња горива повећати за више од једног литра.

Зашто је важно редовно одржавати клима уређај?

То осигурава његову дуготрајност, а возачу и путницима угодно путовање и здравље. Недовољна количина фреона или неисправан уређај повећавају потрошњу горива и загађење околине. Поред тога, када је клима уређај укључен, микроорганизми, махом бактерије, распршују се у унутрашњости возила, а то путници препознају као неугодан мирис. Осим по смраду, недостатак фреона у систему или његову неисправност препознајемо по томе што не успевамо да добијемо температуру коју смо програмирали или када се ваздух чак уопште не хлади.

А да нешто није у реду ‘јавља’ нам и бука из отвора система за довод ваздуха у кабину.

Само кад уредно одржавамо климатизацију, бринемо о редовном чишћењу расхладних и уљних гасова у компресору и проверавамо код сервисера цури ли гас, сигурни смо како клима уређај може радити пуном снагом. Он се састоји од много гумених цеви и заптивака које не дихтују увек 100 одсто. Кроз микроскопске рупе и поре из кућишта компресора гас за расхлађивање непрестано излази у атмосферу.

Важно је споменути и загађење. То је био један од разлога увођења новог гаса Р1234ф, који је далеко мање штетан за околину. А за поређење, рецимо како је ‘стари’ гас Р134а чак 1430 пута штетнији за атмосферу него угљен диоксид (ЦО2).

Препоручује се сервисирање клима уређаја у ауту сваке две године, а замена филтера у унутрашњости један или два пута годишње.

 

Извор: Totalcar/ Ало.рс

loading...