Издвајамо Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ ПОВОДОМ АФЕРЕ „ШПИЈУН“: Нашли су се код „Капетаније“ а онда отишли у пивницу „Црна овца“!

Ми смо као земља суочени са изузетно офанзивним деловањем страних служби у Србији. Бројне агенције других земаља овде спроводе обавештајна деловања, рекао је председник Александар Вучић вечерас након седнице Савета за националну безбедност.

Вучић је рекао да је седница Савета за националну безбедност вечерас одржана са само једном тачком дневног реда: обавештајно деловање против Србије, неопходност предузимања мера контраобавештајне заштите наше земље у будућности и јачање капацитета одбране Србије од таквих активности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Седница је одржана након што се појавио снимак чији су актери руски обавештајац Георгиј Клебан и један српски официр. Официр на снимку је, према сазнањима „Блица“, идентификован као потпуковник З. К. и то није једини снимак до ког су дошле домаће службе безбедности.

Говорећи о снимку, Вучић је потврдио да је он настао у децембру 2018. године и да се на њему налази потпуковник З. К. Председник Србије навео је да су, у тренутку када је снимак настао, на терену у Земуну били и припадници домаћих обавештајних служби, али да нису били у прилици да начине снимак.

– БИА је знала за снимак који је начињен 24. децембра 2018. и применили смо оперативне мере. Дошли смо до података да ће се у Земуну пензионисани потпуковник З. К. састати са Клебаном. Опсервацијом је уочен долазак Клебана таксијем, али није било могуће документовање, јер је било доста лица у контрапратњи. У Земуну су уочена три лица која су изашла из аутомобила марке „ауди“ и кренули ка кеју. Нашли су се код јавног паркинга Капетанија, затим отишли код пивнице „Црна овца“, а приликом изласка ушла у исто црно возило, напустила рејон и отишла у непознатом правцу – рекао је Вучић и похвалио ВБА и БИА који су у садејству „успели да осујете најзначајнија офанзивна деловања туђих обавештајних агенција“.

View this post on Instagram

"Sve ovo što se dogodilo samo nas je osnažilo u našoj politici. Ne samo da nećemo da menjamo našu politiku, već ćemo nikada snažnije i nikada jače da se borimo za vojnu neutralnost Srbije, za naš samostalni i nezavisni put, da sami vodimo računa o svojoj zemlji, o svojoj vojsci, da čuvamo svoje nebo, da čuvamo svoju teritoriju i svoje građane. Snažićemo našu armiju, snažićemo našu policiju, naš obaveštajni i kontraobaveštajni sektor. Svake godine ćemo ulagati sve više jer možemo to da činimo, imamo sredstava, imamo načina sve više i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda, nikada nismo pristajali i nikada nećemo da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njime upravljaju. Mi smo ti koji žele da građani Srbije odlučuju o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti. U skladu sa tim, očekujem da u naredna dva meseca izađemo sa jednim sveobuhvatnim, opštim, pravno-političkim aktom koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije, koji bi bio potpuna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta, potvrda vojne neutralnosti Republike Srbije i daljeg jačanja upravo takve pozicije." – predsednik Vučić u obraćanju nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Вучић је навео и да је потпуковник З. К. предмет интересовања домаћих служби још од 2012. године, када је био у контакту са обавештајним структурама суседне Хрватске, па се тако сазнало и за контакте са руским агентима.

Додао је да постоји документација о контактима неких других припадника руске службе безбедности са припадницима војних структура Србије, са чим се не излази у јавност.

Униформе у области Рашке

Подвукао је да је Србија изложена снажном обавештајном раду многих земаља, те навео да се на територији Рашке области и Санџака појављују у својим униформама војни изасланици, који су у 90 одсто случаја увек представнции војнообавештајних служби, а који тамо разговарају о политичким решењима која би рушила Србију.

– Реакција државе је на то била снажна и та лица више неће имати приступ на било који начин, нити информацијама или догађајима од значаја у Србији. Реч је о представницима аустријске, немачке и бугарске службе – подвукао је он.

Нагласио је да се односи Београда и Москве неће мењати и подсетио да Србија једина није увела санкције Русији.

„Руске пријатеље питам: Зашто?“

– Србија ничим није угрозила пријатељство са Русијом. Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан Харченка: Зашто? Ништа више. Нисам видео логику у свему. Што се нас тиче, ми политику према Русији нећемо да мењамо. Србија се неће окретати ка НАТО. Ја то понављам јасно и гласно. Све што се догодило нас је учврстило у намери да останемо неутрални. Знајући нас у Србији, који се увек деле на оне који су за Русе и Американце, моја порука је да сам изабран да штитим интересе Србије, а не неке друге земље – поручио је Вучић.

– Сигуран сам да председник Владимир Путин није био обавештен о овом деловању, и да Србија има пријатељске односе са Руском Федерацијом. Србија не заборавља шта је Путин учинио за Србију у међународним организацијама ни подршку у опремњу војске, рекао је Вучић.

Изразио је захвалност што је амбасадор Русије пренео личну поруку Сергеја Шојгуа, за коју је рекао да је од великог значаја и да је посвећена добрим односима према нашем народу и Србији.

Према његовима речима, Србија неће мењати своју политику и никада снажније ће се борити за самостални и назависни пут и политику неутралности.

– Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља -нагласио је Вучић.

Он је изјавио да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавештајних агенција чије деловање против Србије је доказано.

– Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности – рекао је Вучић.

Председник Вучић навео је и да је Србија изложена „снажном обавештајном раду других земаља, и да то у неким случајевима превазилази мере пристојности“.

Најавио је да ће у наредних два месеца да се изађе са свеобухватним општим правно политичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања те државне и војне позиције.

„Наменска индустрија је под страховитим притиском“

– Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља „обавештајну канализацију“, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција у фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља – рекао је Вучић на прес конференцији.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни приметили да су наше обавештајне и контраобавештајне агенције успеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свету.

– Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили – рекао је Вучић.

Истакао је да су у току жестоки напади на „Крушик“ из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

– И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, под страховитим је притиском и хоће да нам је униште – подвукао је Вучић.

Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

– Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, али се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притсак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије – рекао је Вучић.

Поводом тврдњи дела опозиције објављених на твитеру да је Србија продавала оружје Украјини које је коришћено против Руса, Вучић је изјавио да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата.

– Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како су српским минама и како је Србија наоружавала Украјинце у борби против Доњецке народне републике и да су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију – сами закључите. Истина је следећа, многи ће да се изненаде – рекао је Вучић новинарима.

Он је показао текст и слике мина како је то објавио бугарски сајт.

– Али, пошто ово није бурек, ово није нешто што не разликујете. Ми смо истражили комплетну нашу трговину са Украјином, истражили све што имамо, све што смо икад радили са Украјином, која је иначе дозвољени „енд усер“, да јесмо никаквих проблема не бисмо имали, све би било у складу са законом, али нисмо – навео је Вучић.

Неутралност

Разлог за то је, нагласио је председник, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мери, обезбеђена средства – муницију, оружје, опрему из сопствених извора.

– Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индсутрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији – поручио је Вучић.

Он је вечерас показао фотографије двојице младића за које су Дирекција Косовске полиције и Специјално тужилаштво позвали грађане да им помогну у идентификацији, јер су, „осумњичени у случају убиства Оливера Ивановића“, истичући да нису у питању никакве убице него – студенти.

Не искључујем да су Руси у праву

Председник Србије није вечерас искључио могућност да су Руси у праву када кажу да је можда у случају обавештајне афере реч о провокацијама пред важне сусрете српских званичника са руским председником Владимиром Путином.

Он је одговарајући на питање да ли ће руског председника Владимира Путина питати за обевештајну аферу у којој је учествовао и руски обавештајац, приликом њиховог сусрета који је планиран за 4. децембра, Вучић је на новинарима рекао да не би искључио могућност да се то сада дешава и због тих сусрета планираних у Москви.

– Не искључујем да су Руси по том питању у праву зато што ми поседујемо више снимака које нисмо публиковали, јер то није посао обавештајних агенција – рекао је Вучић поводом реговања из Москве да се такве порвокације дешавају уочи важних сусрета званичника Србије и Русије.

Србија, наводи, не бежи од тих тема.

– Ми не кријемо ништа, немамо чега да се стидимо, а руским пријатељима верујемо да желе најближе односе са Србијом као што ми желимо са њима. Верујем да ћемо успети и ту врсту поверења, на кратко прекинуту, да изградимо, јер нам не пада на памет да правимо нову 1948. и не пада нам на памет да Русију доживљавамо као непријатеља Србије. Напротив – рекао је Вучић.

За њега је, каже, сусрет са Путином од изузетног значаја и нада се да ће са руским председником да разговара о најважнијим питањима из наше билатералне сарадње и економске сарадње.

– Предложили смо састав наше делегације, видећемо састав руске делегације, јер ће ово бити на нешто вишем нивоу него што смо очекивали, не само састанак већ радна посета – каже Вучић поводом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

Седници Савета за националну безбедност, која је претходила конференцији за штампу, присуствовали су и директор БИА Братислав Гашић, премијерка Ана Брнабић, министар полиције Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и директор полиције Владимир Ребић.

 

Извор: Танјуг/Блиц/Србија јавља