Свет

АНГЕЛА ПОЗИВА БАЛКАНЦЕ ДА РАДЕ И ЖИВЕ У НЕМАЧКОЈ: Фали им више од милион радника, а ево шта доноси нови закон (ВИДЕО)

Немачка почетком следеће године доноси нови закон који би требало да олакша увоз квалификованих радника ван Европске уније, најавила је канцеларка Ангела Меркел и упозорила на „очајничку“ потребу економије за радницима.

Закон о усељавању квалификоване радне снаге ступиће на снагу 1. марта 2020. и циљ је да се отвори пут радницима ван ЕУ да дођу и остану да живе у Немачкој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим проценама, тамо тренутно има 1,3 милиона непопуњених радних места.

У економски најјачој чланици ЕУ ради више од 2 милиона грађана из других земаља Уније.

„Али то није довољно и зато морамо да потражимо квалификоване раднике и ван ЕУ. Без довољно стручњака ниједна економија не може да преживи“, упозорила је у видео-поруци коју је посветила новом закону.

Истакла је како се потреба за стручњацима из иностранства не односи само на академски образоване раднике, него и на струковна занимања.

„Ми тренутно имамо бројна предузећа која су у очајничкој потрази за квалификованом радном снагом. Ако се политичари не побрину за довољно стручњака, фирме и предузетници ће напустити Немачку, а то не желимо“, упозорила је.

Ради задовољавања потреба економије, влада посеже за три стратегије. Прва се односи на потпуно искоришћавање капацитета домаћег тржишта рада, друга на појачани увоз стручњака из ЕУ, а трећа на усељавање стручне радне снаге ван Уније.

У понедељак ће се одржати ванредни састанак на којем би представници владе, синдиката и послодаваца требало да договоре како новим законом да привуку што више стручњака из земаља које нису чланице ЕУ.

Закон о усељавању стручне радне снаге омогућава и усељавање у циљу образовања у Немачкој, а Меркелова је најавила и убрзано издавање радних виза за стручњаке који стекну све услове.

У Немачкој је од почетка 2016. на снази тзв. Правило о усељавању са западног Балкана које није ограничено само на квалификоване, него се односи и на неквалификоване раднике.

Досадашња пракса је показала да је највећи проблем издавање радних виза јер се на састанке у немачким амбасадама у земљама попут Србије или Босне и Херцеговине чека и више од годину дана.

Влада у идућем периоду треба да одлучи и треба ли то правило да се укине када 1. марта на снагу ступи нови закон који се односи и на те земље.

Извор: Курир.рс/Index.hr