Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО ПОПУТ ХРИСТА: Проболи га стрелама, а онда се десило ЧУДО

Православни га славе 18. децембра по јулијанском календару, што је 31. децембар по грегоријанском. Римокатолици га обележавају 20. јануара.

Српска православна црква данас обележава Светог мученика Севастијана, свеца који је 287. године по предању успео да васкрсне и тако покаже да Бог чува најоданије хришћане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Севастијан је рођен у Милану, а васпитан је у духу римске племићке породице. У складу са тиме био је римски војник, а у каријери је напредовао до команданта дворске гарде цара Диоклецијана.

Војници су добили задатак да Севастијана скину голог и да га стрелама прободу, а његово тело баце у канализацију.

Међутим, три дана после тога Севастијан се по предању шетао Римом жив и здрав. Али, тада су га незнабожци каменовали до смрти из страха да је у питању утвара.

Њега су, као и Светог Ђорђа, често управо војници узимали за заштитника; његов култ је и код православаца и код римокатолика кулминирао у 14-15. веку. Стрелци и стреле почињу да се на иконама и фрескама појављују око 1000. године и од тада су неизоставне у свим приказима овог свеца, и много чешће него прави моменат његове смрти – батињање.

Свети Севастијан заштитник

Свети мученик Севастијан се сматра заштитником оних који су заражени кугом, ратних инвалида, каменорезаца, стрелаца, ловаца, баштована, ватрогасаца, полицајаца и војника.

Што се тиче градова, заштитник је Рио де Жанеира и Палма де Мајорке, а са Светим Ђорђем и града Корме на Малти те италијанског града Казарете. Име кримског града Севастопоља је истог етимолошког порекла као и име Севастијана. Наиме, и једно и друго долази од грчке речи „севастос“ што значи „пречасни, достојан поштовања, величанствени“; Римљани су ову реч преузели од Грка.

Православни га славе 18. децембра по јулијанском календару, што је 31. децембар по грегоријанском. Римокатолици га обележавају 20. јануара.

Извор: srbijadanas.com