Издвајамо Регион

Док пребијају ВЛАДИКЕ И СРБЕ Милов син се ШЕПУРИ И ШИРИ БИЗНИС на штету грађана: Одоше паре Блажу у џепове!

Концесију за градњу мХЕ “Бистрица”, “ББ Хидро” је добила 2016, пред крај мандата владе на чијем је челу био Блажов отац, који је и потписао сагласност синовљевој фирми

Мање од месец требало је Министарству одрживог туризма и развоја, којим од оставке министра Павла Радуловића координира премијер Душко Марковић, да одговори на захтев и изда грађевинску дозволу подгоричкој фирми „ББ Хидро“ да би малу хидроелектрану (мХЕ) Бистрицу Липовску у Колашину прикључила на електродистрибутивну мрежу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сувласник предузећа ББ Хидро је Блажо Ђукановић, син председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Компанија млађег Ђукановића поднела је ресорном министарству 22. новембра захтев за градњу трафо-станице 0,4/10 киловата у склопу електране, као и десетокиловатног прикључног кабловског вода, да би Директорат за грађевинарство већ 19. децембра донео решење о издавању грађевинске дозволе за сложени инжењерски објекат.

– Министарство одрживог развоја размотрило је поднесени захтев са приложеном документацијом и нашло да је исти основан – наводи се у решењу.

Концесију за градњу мХЕ „Бистрица“, „ББ Хидро“ је добила 2016, пред крај мандата владе на чијем је челу био Блажов отац, који је и потписао сагласност синовљевој фирми.

Фирма „ББ Хидро“ је статус привременог повлашћеног произвођача добила у априлу прошле године. Када заврши све потребно и испуни услове, Ђукановићева фирма добија статус повлашћеног произвођача електричне енергије, односно грађани ће плаћати подстицаје за производњу струје и из те хидроелектране. Од ове године је укинута једна – нижа накнада, али ће се она инвеститорима надоместити из државног буџета, а на рачунима грађана је остала већа накнада за подстицај производње из обновљих извора енергије.

Како се наводи, изградњом малих хидролектрана у Црној Гори, углавном се баве бизнисмени блиски врху ДПС-а јер се ради о профитабилном послу. Снага мХЕ Бистрица ће бити 993,3 киловата, док је пројектована годишња производња струје 3.154 мегават-сати.

Према концесионом уговору, ова инвестиција Ђукановића реализује се у три фазе. Прва фаза подразумевала је израду техничке документације, што је фирма обавила. Друга фаза је изградња објекта саме хидроелекране и то у периоду од две године, док преосталих 27 година је временски период на који се даје на коришћење водни потенцијал за производњу електричне енергије. Компанија сина Ђукановића осим на Бистрици, планира градњу и мХЕ “Слатина” на истоименом водотоку у колашинској општини.

Извор: Ин4с/srbijadanas.com