Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РУСИЈЕ НА ПЛАН ЗАПАДА: НАТО спрема удар на Србију!

Американци одлучили да у српске медије уложе „неограничена средства“ како би Србе што пре убедили да уђу у НАТО, одрекну се Косова и Републике Српске, јавља Раша тудеј

Сједињене Америчке Државе и НАТО пакт спремају озбиљан медијски удар на нашу државу! Американци су одлучили да у српске медије уложе „неограничена средства“ како би Србе убедили да што пре уђу у западну војну алијансу, одрекну се Косова и Републике Српске!

Наговештај озбиљне кризе и сукоба

Ову најаву треба схватити крајње озбиљно, јер овакво јачање пропаганде обично је наговештај озбиљније кризе или сукоба
Александар Павић, политиколог

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово тврди руска државна телевизија Раша тудеј, позивајући се на документе које је објавила Америчка агенција за међународни развој (УСАИД). Главни циљ Вашингтона званично јесте оснивање инвестиционог фонда за финансирање медија јер је „подршка медијима у Србији неопходна како би се ојачала евроатлантска интеграција земље“. Руски политиколози упозоравају да је ова „помоћ“ САД заправо покушај мешања у унутрашње процесе Србије и усмеравање њеног политичког пута ка Западу.

Плаћају лојалне
Како преноси Раша тудеј, главна карактеристика новог фонда УСАИД за медије у Србији јесте то што ће бити „неограничен“.

– Једна од области предложеног програма је стварање независног и одрживог фонда за инвестиције у медије са циљем да професионалним медијима и осталим учесницима на медијском тржишту обезбеди неограничен програм финансирања/инвестиционог капитала за развој пословања – наводи се у документу УСАИД.

Коментаришући ове наводе, Владимир Оленченко, сарадник Центра за европске студије при Институту за светску економију и међународне односе Руске академије наука, каже да САД покушавају да направе механизам који ће финансирати само Западу лојалне медије у Србији.

– Само оне публикације које подржавају америчке иницијативе квалификоваће се као наводно објективне и добиће новац. Говоримо о мешању у унутрашње процесе стране државе и покушају да се утиче на њих помоћу новца – упозорава Олеченко.

Мој угао
СТАНИСЛАВ БИШОК
РУСКИ АНАЛИТИЧАР

Вашингтон покушава да ојача западни курс Београда и да га окрене против Москве. Ако је циљ да повећа симпатије Србије према НАТО, то неће бити остварено јер земља има јако тешко искуство са тим војним савезом.

Политиколог Александар Павић истиче да САД већ годинама воде медијски рат против Русије, не само у Србији него и широм света.

– Сада су проценили да је „ђаво однео шалу“ у Србији, да су евроинтеграције пропале, да то народ у све већем броју схвата, као и да Србија уз помоћ Русије обнавља војну моћ и да та сарадња постаје све озбиљнија. Зато је америчка „дубока држава“ одлучила да повећа напоре да Србију што чвршће веже за Запад, иако је криза у њему све већа. То ће покушати пропагандом и растућим притиском на Србију, а затим и на БиХ, да уђе у НАТО. У сваком случају, ову најаву треба схватити крајње озбиљно, јер овакво јачање пропаганде обично је наговештај озбиљније кризе или сукоба – подвлачи Павић.

Надметање сила

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност, на другој страни, оцењује да је Србија постала поприште геополитичких надметања великих сила.
– Разлог је то што смо напредовали економски, војно и инфраструктурно. Логично је да сви заинтересовани међународни фактори желе да се боље представе и заузму боље позиције и на медијској сцени Србије, па тако и Сједињене Америчке Државе и Русија – закључује Рајић.

Чињенице

* УСАИД већ има програм за јачање српских медија у периоду од 2017. до 2021. године, за који је издвојено скоро 6,5 милиона долара
* Кроз УСАИД, такође, САД спроводе бројне програме за борбу против корупције, промовишу реформу правосуђа и подржавају цивилно друштво у Србији
* У Србији делује и Национални фонд за подршку демократији (НЕД), који је према подацима за 2018. годину поделио више од 650.000 долара разним невладиним организацијама. Иначе, НЕД је непожељан у Русији

Извор: М.Д./Информер