Србија

ПОЧЕЛО ЈЕ! АКО вам ово нађу на граници вратиће вас у СРБИЈУ!

Фото: јутјуб

Уколико сте ових дана кренули пут неке од земаља Европске уније, можда ћете у колони стајати краће него иначе, али ако сте понели јабуку да успут презалогајите, сасвим је сигурно да нећете стићи даље од границе са Мађарском?!

Иако је на граничном прелазу Хоргош – Реске од јуче на снази минимум граничне контроле за путнички саобраћај, који су уговорили министарства унутрашњих послова Србије и Мађарске како би се смањиле гужве, наши северни суседи увели су нови пропис – од сада на територију Европске уније живе биљке се могу пренети само уколико имају пратећу фитосанитарну документацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како би се заштитили од штеточина, изузетка нема – било да је у питању једна јабука или гајба, било да је реч о луковицама или расаду. Уколико се пронађу у возилу, а немају одговарајуће документе, путник ће то морати или да баци, или ће га мађарски цариници вратити назад у Србију. Путници код којих се пронађу биљке неће бити новчано кажњени, али неће моћи да наставе пут. Занимљиво је да се ова обавеза не односи на пет биљака – урме, дуријан, ананас, банане и кокос, које и даље можемо да носимо, чак и када не поседују уверење о здравственој исправности.

– Од наших цариника смо чули за ова нова правила и већ код нас бацили јабуке и банане које смо понели деци ако се у повратку дуже задржимо на граници – каже нам Милан Ј. из Новог Сада, који је са породицом кренуо у Беч на Божићни вашар.

Многи наши грађани свакодневно одлазе на рад у Мађарску и често са собом носе воће за ужину.

– Свако јутро путујем у Сегедин и за ужину понесем две или три јабуке. Није проблем, сада ћу их бацити, али видећемо како ће то функционисати када почну веће гужве – кратко нам је рекао Арпад Месарош.

Нова правила изазвала су револт путника у аутобусу, који су организовано кренули у обилазак Будимпеште.

– Да ли ће сада мађарски цариници прегледати сваки ранац и одредити шта смемо да једемо? То је контрадикторно са најавама да ће се убрзати царинска процедура – сматра Анастазија из Београда.

У међувремену, наше граничне службе су спремне за предстојећи већи талас путника, који се очекује већ наредне недеље. Минимум граничне контроле трајаће до 15. јануара и примењиваће се уколико дође до појачаног интензитета саобраћаја.

– Радићемо пуним капацитетом, на свих шест терминала, а тражили смо и појачање из других јединица. Са наше стране сигурно неће бити проблема – најављује Вукан Папић, заменик командира на граничном прелазу Хоргош.

Минимум граничне процедуре највише је обрадовао возаче камиона, који се надају да ће мало брже стићи на одредиште. Сада је колона теретњака на Хоргошу дуга готово пет километара, док је на Келебији већ „изашла“ из насеља и „ушла“ у Суботицу.

– Тачно је да је пред крај године већа гужва, али је и чињеница да са мађарске стране немају слуха за нас. По 30 сати стојимо у колони, деси се да сат времена ниједан камион не прође – бесно ће један од ретких возача који је био расположен за разговор. – Као оправдање им служи скенер, наводно само један ради, али мислимо да је ипак у питању њихов тихи штрајк. Није поштено да своје незадовољство искаљују на нама који поштено зарађујемо свој хлеб.

ЛИСТА ЗБОГ 20 БУБА

СТРОЖИ правилници о томе шта путници смеју да унесу у ЕУ направљени су због биљних штеточина, а као део директиве Европске уније која се односи на воће и поврће. На листи европске институције је 20 карантинских штеточина које се намножавају и шире, а укључујући јапанску бубу, азијску бубу дугог рога, цитрусову зелену и црну тачку и Xyлелла фастидиоса, чији је економски, еколошки и друштвени утицај на територији ЕУ најоштрији.

НИ ШЉИВЕ, НИ ТРЕШЊЕ

* ПУТНИЦИ који улазе на територију ЕУ неће моћи, поред јабука да унесу и друго воће и поврће.

* На овој листи су и шљиве, трешње, парадајз, кромпир, лук и друго воће и поврће, уколико немају фитосанитарни сертификат.

* Сушено, конзервирано и прерађено воће и поврће може се донети у земље ЕУ.

Извор: Информер.рс/Новости