Русија

ПРОЛЕТЕО МИГОМ ИСПОД МОСТА ОД 30 МЕТАРА 1.126 КМ НА САТ! Нећете веровати шта је урадио (ВИДЕО)

Била је то 1965., година у бунтовној деценији кад је било популарно противити се правилима, па чак и онда када је то било опасно. Или боље речено, чак лудо.

Управо такав је био совјетски пилот Валентин Привалов који је успео да изведе невероватан и дотад незамислив подухват – да пролети испод моста у авиону. И то не било каквом, већ војном МиГ-у 17.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мост на реци Об у западном Сибиру био је висок свега 30 метара, а широк негде око 120 па се ниједан пилот при здравој памети не би усудио да прође испод њега у млазном борцу.

Сам догађај описали су очевици, иако се у неколико наврата касније сумњало у веродостојност славне фотографије тог подвига.

Ипак, прича остаје. Био је то сунчан дан 4. јуна 1965., а Привалов је пролетео испод централног дела Комуналног моста у Новосибирску. Обала реке била је препуна шетача, туриста који су тамо дошли на одмор, али и војника из оближње базе.

Потом се, изненада, на небу указао сребрни млазњак, а било је очигледно да изводи неке акробације. Сви су били задивљени. Одједном је авион нагло почео да се спушта, и пре него што је ико то схватио, прошао је испод моста.

Иначе, на само 950 метара низводно био је и железнички мост, којим је у тим тренуцима пролазила железничка композиција. ​Пилот је, стога, имао само пет секунди да одреагује и избегне тај други мост.

Никад пре није био виђен лет МиГ-а с толико прецизности. Пренето је да је Привалов то учинио на властиту иницијативу и без икаквих налога.

Ипак, његови надређени нису били пресрећни па је суспендован. То га је скоро коштало каријере у совјетском ратном ваздухопловству. Претила му је дисциплинска мера, али сам министар одбране, Маршалов Родион Малиновски је његов подухват видео као добру рекламу војске. Људи су били задивљени, а прича о томе шта је учинио проширила се целим СССР-ом.

Привалов је послат у елитну московску ескадрилу стационирану на војном аеродрому Кубинка. Фотографија славног догађаја почела је недавно да кружи интернетом. Иако је порекло фотографије спорно, чини се како приказани догађај то није.

Привалов је тог дана испод моста наводно летео око 1.126 км/х. Неки тврде да је фотографија направљена само као илустрација догађаја, јер се он догодио без претходног упозорења па га је било немогуће документовати. Објављен је у совјетским новинама, а одјекнуо је чак и у америчким медијима.

Један чланак је садржавао три чудне приче које су се одвијале у Совјетском савезу: „Пијанац који је украо путнички аутомобил“, „Механичар авиона који је летео горе-доле у Иљушину 4“ и „Летећи каскадер који је пролетео испод моста“.

Валентин Привалов наставио је раскошну и успешну каријеру у совјетском ратном ваздухопловству, а завршио је као заменик шефа руског центра за контролу ваздушног саобраћаја у Москви. Мало се зна о његовом личном животу и о томе да ли је човек још увек жив или не, али његов подухват остаје легендаран.

Извор: Курир.рс/Express.hr

Ознаке