Србија

Шарчевић Ради: „Могу приватно да вас упутим“, она њему: „Министре, немојте само да вас ја оцењујем!“

Гост „Београдске хронике“ вечерас је био министар просвете Младен Шарчевић, а иако је тема разговора била актуелна ситуација у вези са образовањем у Србији, разговор је пред сам крај емисије попримио неочекиван обрт због ког су се усијале и друштвене мреже.

Емисија је почела питањима о генералном квалитету едукације над којим се у последње време надвио знак питања, нарочито након резултата ПИСА тестирања, а онда се у последњим минутима водитељка осврнула на начин комуникације који је министар одабрао током једне конференције за медије одржане управо након објављених резултата теста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Шарчевићев коментар да он није тежак за разговор, водитељка је поручила: „Па, онда неки новинар настрада“.

– Па мора – рекао је министар, на шта је добио одговор да „не мора“, уз коментар: „Зато што сте ви министар просвете“.

Шарчевић је поручио да су „игране игрице сат времена“ и да се „нису слушали експерти“, а да се онда „дође са спремним питањем и да ће се, наравно, добити одговор“.

– Министре, ми нисмо играли игрице, али смо чули вас, а то вам и није нека репутација – казала му је ауторка емисије.

– Немојте да причате, ја сам врло спонтан и рећи ћу увек шта мислим – рекао је министар Шарчевић.

Водитељка је захвалила министру Шарчевићу на гостовању, напоменувши да је „код нас и један од огромних проблема начин комуникације“, те да ће се око тога сложити.

– Ја уводим медијско образовање у српске установе, а комуникација је двосмерна. Знате, морате и ви бити према мени коректни, да бих ја био коректан – рекао је министар, са чим се водитељка сложила, па додала: „Али, како сте рекли, ви сте старији“.

Ипак, на то је министар подсетио да је новинарки поручио да „није пазила на часу“, док му је Ђурићева поручила да „то није било добро“. Поново му је захвалила на гостовању, а министар Шарчевић је констатовао да њему одговарају разговори с њом, а на водитељкину констатацију да „верује да ћемо сада пазити на часу, па ће и он“, рекао: „Морате да пазите на часу“.

– Следећи пут кад нешто пропустите, прочитајте, погледајте поново ову емисију, па ћемо се вратити на иста питања – казала је Рада Ђурић, а министар је уз констатацију да могу само нова питања, рекао и: „Сачекајте серију лоших догађаја да ме одмах позовете“.

– Зато сте и министар – одговорила је водитељка, а Шарчевић је додао да се „не ради о томе“ и да то „уопште нису лоши догађаји“, већ да се тако тумаче, па додао и да ће да „одвоји много више времена приватно с њом да је стварно упути у то“.

– Не можемо приватно, мој професионални посао је овде – рекла је водитељка, а Шарчевић је додао: „Морате бити у материји када разговарамо о нечему што заиста морате знати на тај начин“.

На то га је Ђурићева упитала: „Је л’ да вас оцењујем? Немојте да вас ја оцењујем, нећете добро проћи“, а министар је поручио: „Не можете ви мене да оцењујете“. Након тога, разговор је завршен уз: „Хвала лепо“, „Живели, Радо“ и – руковање.

Само неколико минута након емитовања, друштвене мреже су испуниле објаве људи који су испратили разговор, а коментари су различити. Док су неки хвалили водитељку, други нису делили њихово мишљење, али остало је заједничко да је оваква полемика стигла као изненађење.

Извор: Блиц