Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Наступила је велика промена: Ово више не морате да ПЛАЋАТЕ!

За издавање уверења Пореске управе електронским путем, од 14. децембра, више се не плаћа административна такса, саопстила је данас Порескла управа.

То је омогућено изменом Закона о републичким административним таксама и односи се на издавање електронских уверења аутоматским преузимањем података из евиденције Пореске управе путем средстава електронске комуникације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Порески обвезници који подносе захтев за добијање уверења у папирној форми преко писарнице у надлежној организационој јединици Пореске управе и даље су у обавези да плаћају таксу, као и до сада, у складу са наведеним законом, у укупном износу од 640 динара.

Иначе, Пореска управа је од 1. марта омогућила пореским обвезницима подношење захтева и издавање пореских уверења електронским путем без потребе физичког доласка пореских обвезника у филијале и до сада је примљено скоро 90.000 захтева у електронском облику.

Просечно се дневно издаје око 500 уверења у електронском облику, а број примљених захтева и издатих уверења у електронском облику је у константном порасту.

Увођењем Е уверења дат је значајан допринос развоју електронске управе у Србији, која је усмерена ка успостављању електронских услуга.

Преко портала Пореске управе е-Порези, порески обвезници могу електронски поднети захтеве за издавање уверења и добити уверења у електронском облику о плаћеним обавезама на свим уплатним рачунима јавних прихода, уверења о плаћеним доприносима за здравствено осигурање, уверења о плаћеном порезу на додату вредност и уверења о плаћеним порезима и доприносима по одбитку, у складу са законским прописима.

Извор: Танјуг