Регион

ВЕРНИЦИМА ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У ЦРНУ ГОРУ: Кренули да се поклоне моштима Светог Василија, па враћени са границе

Верници из Требиња који су јутрос пошли да се поклоне моштима Светог Василија на великом црквено-народном сабору у Никшићу враћени су са граничног прелаза Илино Брдо код Вилуса, на улазу у Црну Гору.

– Претресана су сва возила. Гранични полицајци су били љубазни, али су нам након претреса рекли да данас не можемо у Црну Гору и да је то наређење из Подгорице – рекао је један од Требињаца који се јутрос вратио са црногороске границе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки људи који су видели шта се дешава на граници су се сами враћали, да не би долазили у овако непријатну ситуацију.

Из Требиња је требао бити организован аутобуски превоз на велики црквено-народни сабор у Никшићу, али након сазнања да може доћи до забране уласка у Црну Гору, верници су пошли у путничким аутомобилима. Требињци кажу да је слична ситуација јутрос и на другим граничним прелазима према Црној Гори, а да су на прелазу према Херцег Новом прошли само они који су навели неки приватни разлог уласка у ту земљу, попут свадбе, одласка на аеродром и слично.

У Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу стигле су мошти острошког чудотворца коме ће се данас поклонити верници из Црне Горе, који ће присуствовати црквено-народном сабору организованом против Предлога закона о слободи вероисповијести.

Црквено-народни сабор, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, заказан је за 11н сати испред Саборне цркве у Никшићу.

Прама најавама организатора, на Сабору ће бити прочитан проглас и исказано незадовољство против антицркевног Предлога закона о слободи вероисповијести, који ће наредне седмице децембра бити пред посланицима Скупштине Црне Горе, пише Српскаинфо.

Извор: Дубравка Чоловић/Блиц