Србија

ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево како ће Србија одговорити на отимање светиња…

Председник је рекао да треба да укажемо свима у свету о чему се ради

За нас је важно да се сачува мир у Црној Гори и да дође до смиривања тензија и уверен сам да нико тамо не мисли да би било добро да неко дође да заузима манастир Острог, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да је кључно јединство Срба, где год да живе.

– Надам се да то није ничија идеја – истакао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли види излаз из кризе у Црној Гори пошто је очигледно да су обе стране одлучне да истрају.

Вучић истиче да су ограничене ствари које Србија може да уради поводом тога и да треба деловати пре свега речима, знањем, правничком и другом струком.

Председник је рекао да треба да укажемо свима у свету о чему се ради, Венецијанској комисији, свим другим комисијама, телима, форумима и организацијама.

– Са друге стране, да пошаљемо јасну поруку српском народу да смо јединствени и да између нас Срба, без обзира на границе које привхатамо и које постоје, нема разлика – поручио је Вучић.

Каже да нема никакве разлике између Србина који живи у Београду, Бањалуци, Подгорици, Будви или неком другом граду, и да сви Срби осећају оно што осећају и Срби у некој другој држави.

Како је рекао, важно је што је кључна порука патријарха данас јединство српског народа.

Председник Александар Вучић рекао је данас да је увек спреман за састанак на државном нивоу са представницима Црне Горе и најавио скуп лидера региона у Карловцима или Суботици крајем јануара, на којем би требало да буде и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Вучић је новинарима, после састанка са патријархом Иринејем, на питање да ли је време за састанак државног врха две земље, рекао да је на то увек спреман.

– Мислим да постоји скуп који је заказан у Карловцима или Суботици, крајем јануара или почетком фебруара, где ће бити многи лидери из региона. Мислим да је могућ долазак и председника Ђукановића – рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Ђукановићем разговарао и у Тирани овог месеца и да нема проблем да разговара, наводећи да њих двојица неке ствари виде на нешто другачији начин.

– Али, наше је да поштујемо државу Црну Гору, да разумемо потребе и захтеве српског народа. Да се не стидимо тога што припадамо српском народу, не пада ми на памет, никога нисмо увредили, учинили нажао. Ако у свему лошем што се збивало нашем народу има нешто добро, то је што се показало јединство српског народа – рекао је Вучић.

То јединство, рекао је, не би било могуће да није „оваквог српског патријарха“ и да, како каже, Срби нису сазрели као народ и схватили да не треба да се окупљају зато што смо против неког другог, него зато што смо за себе.

– Не треба на негативистичком приступу да градимо своје јединство, већ на томе како ћемо децу да учимо српски, да имамо исте букваре, да чувамо исту нашу српску православну цркву, као што то дозвољавамо свима другима, да баштине своја верска осећања овде у Србији – рекао је Вучић.

То је снага српског народа која је рационална, одговорна и озбиљна, а није рушилачка, додао је председник.

Новинар сарајевске Федералне телевизије питао је патријарха и председника да ли су разговарали о суђењу против СПЦ за шест случајева педофилије, које би требало да почне у Лондону.

– Наравно да нисмо о томе разговарали – рекао је Вучић и упитао новинара из ког медија долази, наводећи да је важно да грађани Србије чују ту информацију.

Упитан како гледа на изјаву Вука Јеремића да Србија није заузела адекватан став по питању дешавања у Црној Гори, Вучић је, уз напомену да не жели да се бави страначким стварима, рекао да би било довољно да грађани погледају шта је тадашња власт радила 2006. године и да послушају „један Јеремићев разговор“ како би разумели какав је његов однос према Црној Гори и народу у Црној Гори.

На Јеремићев разговор са сарадником црногорског председника Роћеном подсетили су ових дана и други функционери СНС.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2019.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031