Србија

ВУЧИЋ САЗВАО ХИТАН САСТАНАК: Морамо да их спречимо!

Председник Србије Александар Вучић сазвао је данас хитан састанак са најближим сарадницима како би пронашао начин да спречи све учесталије и агресивније рекламирање агенција у домаћим медијима које врбују наше најбоље стручњаке за рад у иностранству, сазнаје Информер!

Агресивно рекламирање послова у иностранству постаје све већи проблем. Српски медији у све већој мери за ситне паре објављују огласе којима се наши лекари, инжењери, медицинске сестре и други високо стручни радници врбују за рад у Немачкој, Норвешкој, Данској, Словенији и другим земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тешко да ико може да спречи наше људе да иду у иностранство да раде за веће плате. Али, зашто српски медији помажу странцима да из земље одводе оне најбоље. Зар нам је циљ да Србија буде празна земља?! Зато је председник затражио од сарадника да нађу начин да забране даље објављивање таквих огласа и плаћених текстова у медијима – преноси наш саговорник из Председништва.

Подсетимо, домаћи медији преплављени су огласима и плаћеним текстовима у којима се наши стручњаци и високо квалификовани радници врбују за рад у иностранству.

Рецимо, позивају медицинске сестре да у Немачкој раде за 1.500 евра, а прећуткују им да са тим парама тамо једва могу да плате стан и основне трошкове живота.

„Одличан“ посао у Немачкој нуди се и браварима, а уз плату наводи се и плаћен пут до Немачке.

Ту су и огласи и текстови којима се истиче да је у Аустрији велика потражња за чак 54 професије, а нека од занимања су дипломирана медицинска сестра, возач локомотиве, рачуновођа, зидар, столар, керамичар, паркетар и многа друга.

Наше раднике врбују и за посао у Словенији, а мета су, поред већ поменутих занимања, и кувари којима у дежели нуде од 800 и 1.200 евра.

То што странци траже наше раднике није спорно, јер их у томе нико не може спречити, али је скандалозно да им у томе, за 50 или 100 евра по огласу, помажу српски медији, а пре свих интернет портали.

Уз то треба поменути да агенције које медијима нуде овакве рекламе нелегално користе базе података српских болница, државних фирми попут ЕПС, факултета… и лично позивају младе и образоване кадрове, нуде им куле и градове не би ли их одвукли из Србије.

Извор: Информер