Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! У БЕОГРАДУ ПРОГЛАШЕН ЉУБИЧАСТИ АЛАРМ: Ограничите боравак на отвореном!

loading...

Ваздух у Београду је овог поподнева изузетно загађен и веома нездрав, како се може видети и на виџету “Блица” загађење од 229 ПМ 2,5 честица је у љубичастом, односно петом од максималних шест степена загађења.

“Ниво здравственог упозорења на ванредне услове. Читава популација ће вероватно бити погођена, односно сви могу да осете здравствене тегобе”, стоји у упозорењу надлежних.

То, међутим, није све.

“Активна деца и одрасли, те људи са срчаним и респираторним обољењима попут астме треба да избегавају сваки боравак на отвореном. Сви остали, посебно деца, треба максимално да ограниче боравак на отвореном, а све активности потребно је преусмерити на затворен простор. Потребно је максимално смањити или потпуно избегавати напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоким дисањем”.

На изузетно велико загађење које је присутно последњих дана у Београду, али и већем делу Србије, много је утицала и магла која је задржавала загађени ваздух при земљи. Према најавама метеоролога тако време се очекује и наредних дана, па би Београђани требало да буду веома опрезни.

Како су више пута истицали стручњаци, обичне маске које се могу купити по београдским апотекама потпуно су бескорисне у борби против загађеног ваздуха, док је оне специјалне, нано маске, у овом тренутку скоро немогуће наћи по апотекама, било државним или приватним. Међутим, они тврде да да ипак постоји један “народски лек” против загађеног ваздуха.

Према последњим мерењима светског сајта Аир Висуал, Београд је у 13.00 часова био “тек” 17. по загађењу ваздуха на целој планети, а четврти у Европи иза Сарајева (БиХ), Милана (Италија) и Кракова “(Пољска).

Извор: Блиц

Loading...
loading...
loading...