Занимљивости Православље

ЧУДО НА КОСОВУ ПРЕД БОЖИЋ: Ово је Божији знак, у стаблу храста се оцртао…

Славица и Мића Максимовић у селу Ајновце код Косовске Каменице нашли су крст у посеченом стаблу храста.

Овај брачни пар живи у селу Кормињане код Гњилана, а у Ајновце су отишли у госте да обиђу њене родитеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Слагали смо и секли дрва за огрев, кад је супруга приметила у једном стаблу јасно оцртан крст. Баш смо се обрадовали јер су ове јесени забележена још два таква случаја на Косову и Метохији, за које знамо. Један је био баш у Шилову код Гњилана. Ове пањеве ћемо чувати, јер сматрамо да је то Божији знак, али и још један доказ да је дрво расло на светој земљи косовској – прича Мића Максимовић.

Он прича и да у околини шуме у којој је храст посечен, има доста цркава и манастира, чији темељи датирају још из средњег века.

Ајновце се налази на око шест километара од Косовске Каменице. Први пут се помиње почетком 14. века. У селу и широј околини постоје остаци више цркава и манастира.

Треба поменути и рушевине манастира Тавница, чија је црква из 14. века, а која је према расположивим подацима подигнута на темељима рановизантијске базилике. Црква манастира Тавница подсећа на Грачаницу, па постоји мишљење да је архитектура ајновачке цркве претходила Грачаници.

Ајновце је данас једно је од највећих села са српским становништвом у каменичкој општини. Броји око 250 становника и припада Косовско-поморавском управном округу.

Овде са поносом причају да не постоји породица која је продала и један ар земље.

Извор: Курир.рс/Телеграф