Православље

ДАНАС СЛАВИМО 20.000 НИКОМИДИЈСКИХ МУЧЕНИКА: Изговорите ОВЕ РЕЧИ и улијте снагу и вољу својим ближњима (ВИДЕО)

Када су се верници окупили и служба почела, војска је опколила цркву, а царев изасланик се појавио и саопштио да ће сви по царевој заповести бити погубљени уколико одмах не принесу жртву идолима

Православни верници данас славе Светих двадесет хиљада мученика никомидијских. Никомидијски мученици су према средњовековној легенди хришћани који су због своје хришћанске вере масовно погубљени 302. године у граду Никомидији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време владавине опаког цара Максимијана Херкула хришћанска вера цветала је у Никомидији и сваког дана је било све више хришћана. Када је цар сазнао колико има хришћана у граду био је веома огорчен и смишљао је план како да их све погуби.

Пошто се приближавао празник Рођења Христовог, цар је сазнао да се сви хришчани окупљају у цркви па је наредио да тог дана војска опколи цркву и да је запали.

Када су се верници окупили и служба почела, војска је опколила цркву, а царев изалсаник се појавио и саопштио верницима да ће сви по царевој заповести бити погубљени уколико одмах не принесу жртву идолима.

Тада је архиђакон почео да беседи да би охрабрио народ.

– Погледајте, браћо на жртвеник у олтару Господњем и разумите, да се на њему сада за нас жртвовао Господ и Бог наш истинити, па зар ми да не положимо за њега душе наше на месту овом светом!

Народ је после његових речи одлучио да умре за Христа.

Тог дана двадесет хиљада хришћана изгорело је у пламену, певајући славу Божју.

Зато данас, уколико желите себи и својим ближњима да улијете снагу и вољу да успешно савладају све препреке, изговорите ове речи:

“Мученици Господњи, блажена је земља која се напила ваше крви и свето је место које је примило ваша тела: У подвигу, ђавола победисте и Христа са слободом проповедасте!

Њега као Благога молите да спасе душе наше.”

Амин.

 

Извор: Телеграф.рс/Србија Јавља