Србија

ДЕТАЉНА ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Први ледени талас крајем јануара, али то није ништа шта нас чека у АПРИЛУ!

Републички хидрометеорошки завод објавио је временску прогнозу до краја априла

Што се тиче првог месеца ове године, очекују се нешто блаже температуре, али не задуго. Наиме, у трећој декади јануара очекује се ледени талас, наводи се на сајту РХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Средња минимална температура ваздуха у јануару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 2.5ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини минимална температура од 1.3, а максиамална око 5.4 степени. Месечна сума падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 42 мм.

ФЕБРУАР: Блажи и са просечним падавинама

Средња минимална температура ваздуха у фебруару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, у Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха од 1 степен, док ће средња максимална температура ваздуха током фебуара биће око 7.5 степени.

Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 6 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 27 мм.

МАРТ: Топлији и просечно влажан

Што се марта тиче, такође су превиђене темепратуре нешто изнад вишегодишњег просека, при чему ће минимална температура ваздуха бити око 4 степен, а максимална око 13.3ºС.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 8 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 32 мм.

АПРИЛ: Топлији и мало сувљи април. Мала вероватноћа за појаву јаких мразева првој половини априла.

У априлу нас оечкује месец са нешто мањим падавинама, а минималне температуре очекују се око 9 степени. У Београду и широј околини средња максимална температура око 19.1ºС.

Месечна сума падавина током априла биће мало испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 9 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 44 мм.

Међутим, РХМЗ упозорава да су могући јаки мразеви у првој половини априла!

МАЈ: Мало топлији и сувљи мај

У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне од 13.8ºС, док ће максимална температура током маја биће око 24.8ºС.

Месечна сума падавина током маја биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 18 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 31 мм.

Извор: Информер