Србија

ДЕТАЉНА ПРОЦЕДУРА ПИО: Ево како до пензије ако сте незапослени…

Допринос за пензијско и инвалидско осигурање је 25,5 одсто.

Више од 19.000 грађана у Србији самостално уплаћује стаж Фонду ПИО, а од јануара ове године важе нове основице осигурања, које су за 5,8 одсто више у односу на претходну годину.

– Од 2003. године, када је уведена могућност укључивања у обавезно осигурање по члану 15 Закона о ПИО, до данас укупно је 236.400 лица користило ову законску могућност у различитим временским периодима – кажу у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од тога коју стручну спрему имају. По Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 25.801 динар, а највиша пет просечних плата, односно 368.590 динара.

Допринос за пензијско и инвалидско осигурање је 25,5 одсто, што значи да ће се месечни издатак за самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање кретати у распону од 6.579 до 93.990 динара.

Износ основице мења се једном годишње, а у ПИО фонду објашњавају да право на самосталну уплату доприноса имају сва лица која су ван осигурања – незапослени, студенти, домаћице, ђаци, под условом да су старија од 15 година, са пребивалиштем у Србији.

Допринос се уплаћује до 15. у месецу, за претходни месец, а одабрана основица се може променити у нижу или вишу, али је за то потребно поднети одговарајући захтев.

Самостална уплата доприноса не подразумева здравствено осигурање. Уколико осигураници неће више да уплаћују доприносе, морају поднети захтев за престанак осигурања.

Иначе, осигураници најчешће уплаћују стаж на најнижу основицу осигурања, која износи 35 одсто просечне републичке зараде у претходном тромесечју. Од тачно 19.320 оних који тренутно уплаћују себи доприносе, њих 10.197 изабрало је управо најнижу основицу осигурања, показују подаци ПИО фонда.

Извор: Политика/Srbijadanas.com