Здравље

ДОКТОР ДУЊИЋ: Највеће зрачење је у спаваћој соби и није од мобилног телефона – избаците следеће ствари под хитно напоље

Pixabay.com

Ако сте мислили да само електрични уређаји и мобилни телефони зраче, у великој сте заблуди. Према речима лекара Слободана Дуњића, специјалисте опште медицине који се бави холистичком и интегративном медицином, зрачења долазе и од перјаних јастука, али и од душека од меморијске пене.

Доктор Дуњић износећи за „Ало!“ све заблуде и истине у вези са зрачењем, објашњава, између осталог, и да ли је телевизор уређај који највише зрачи, зашто мобини телефон нипошто не бисмо смели да носимо на село, као и зашто и колико може да нам штети златан ланац око врата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЗАБЛУДЕ

Зраче само електрични уређаји

– То је једна од заблуда. Осим оних класичних зрачења, постоје материјали који стварају статички електрицитет. Тако су, рецимо, перјани јастуци штетни по здравље, ситан сунђер, као и меморијска пена. Зрачења тих материјала не можемо измерити апаратом, али утичу на наше ћелије и рецепторе, па су први симптоми утицаја таквих зрачења алергија, поремећај рада штитасте жлезде, али и повишен крвни притисак. Зато су најбољи избор душек са федерима, вуна и наравно памук – истиче он.

На селу и у природи нема штетних зрачења

– Мислимо да на селу нема зрачења, а наша деца користе мобилне телефоне док је базна станица доста удаљена. Што је станица даља, то су зрачења штетнија и јача, а људи су обично убеђени у супротно. Осим тих ствари, у природи имамо и подземне воде, та циркулација, пролазак кроз Земљину кору ствара турбуленције и опет се јавља тај биолошки ефекат – објашњава доктор Дуњић.

Телевизор много зрачи

– Нови телевизори не зраче. Прави извор зрачења су фен за косу, микроталасна и рутер који обезбеђује интернет сигнал. Зато је неопходно да га искључимо, нарочито ноћу, када су зрачења најјача, а када се лучи мелатонин, од којег зависи стање имунитета, мозга, срца, штитасте жлезде – појашњава он.

Пуњач остављен у утичници без мобилног не зрачи

– Већина људи пуњаче држи поред главе док спава, а то је толико опасно јер је он под напоном, плус има кабл и повезан је са струјом. Обавезно га треба искључити и никако га не треба држати у спаваћој соби. Исто важи и за продужне каблове. И компјутере у дечјим собама треба искључити из напона – упозорава овај стручњак.

ИСТИНЕ

Мобилни телефон највише зрачи када се успоставља веза
– Мобилни телефон је неопходно да држимо што даље од главе. Можда је најбоље укључити звучник на телефону како бисмо могли да разговарамо из даљине. Не треба да зовемо из подрума, а када успостављамо везу требало би што више да се крећемо, јер не знамо где се тачно налази базна станица, па ћемо на тај начин смањити зрачење. Исто тако, док разговарамо, ако није могуће укључити звучник, треба да шетамо што је више могуће. Чим видимо да је сигнал слабији, требало би да чекамо бољи.

Златан ланац штети јер се понаша као проводник

– Држање телефона на уху је најгора ствар, али има нешто још горе – то је златан ланац око врата. Најбољи проводник је злато. Када успостављамо везу, златан ланац се понаша као антена и ми онда смањимо микроциркулацију у глави, крвни судови врата и штитаста жлезда као наш главни осигурач су угрожени. Кад дођемо кући, требало би да све то скинемо – додаје Дуњић.

Не разговарајте мобилним пре спавања

– Мелатонин се лучи од поноћи до 2 ујутру, што значи да наша деца морају да легну најкасније до 23 и да два сата пре тога не користе мобилни. Могу да гледају телевизор који не зрачи или још боље да читају књигу, али мобилни никако, како бисмо организам увели у сан. А наша деца легну у 1 после поноћи и устану у подне, због чега су нервозна, немају концентрацију за учење… А све је то због мелатонина. Кад ово кажем, не смислим само на мобилне телефоне већ и на лаптопове, таблете и сличне уређаје. Они шаљу те нискофреквенте таласе, који утичу на рад наше надбубрежне жлезде и хипофизе. Кад видимо децу која имају алергије, први знак је зрачење – истиче доктор Дуњић.

Рутер и све електричне уређаје треба искључивати ноћу

– Обавезно овај уређај треба искључити. Било би сјајно када би се и наше комшије тога придржавале, јер зрачи на чак 200 метара. Међутим, веома је важно да ноћу искључимо све електричне уређаје из зида, уопште их пре свега не треба држати у спаваћој соби, али ако већ стоје, онда их треба искључити из струје – додаје Дуњић.

Извор: Е.А./Ало