Регион

„ДРЖИ ГА ЗА ГЛАВУ И ЉУБИ У УСТА!“ Проговорила супруга пацијента у коми кога је силовао начелник Голић

Основни суд у Бањалуци одредио је једномесечни притвор начелнику Клинике за анестезију и интензивно лечење УКЦ РС Дарку Голићу, осумњиченом за обљубу 36-годишњег пацијента.

Притвор је одређен због опасности да ће боравком на слободи Голић ометати кривични поступак утицајем на сведоке, те због бојазни од понављања кривичног дела.

У документима из истраге види се да је супруга оштећеног испричала да јој је понашање др Дарка Голића било чудно и да се осећала непријатно, јер је пред њом љубио њеног мужа у образ. Тврди да је приметила да је у присуству Голића њен муж узнемирен, па га је питала чега се плаши и он је одговорио „доктора“ јер га „дира“, а када је питала где, одговорио је „свуда“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, како је у документима из истраге наведено основана сумња заснива се на изјавама 12 сведока, записника о увиђају и слично. Од тога је, како сазнају „Новости“, пет сведока истражиоцима изјавило да су лично видели да је Голић приликом визите 19. јануара љубио пацијента у уста, те да је то наставио да ради у њиховом присуству.

Наводи се да је пацијент више од 40 дана био у коми, и да су моторичке способности кренуле да му се поправљају, али и даље није могао самостално да функционише, а дан раније је скинут с апарата за дисање. Да се није могао бранити сведочи и то да су му руке и ноге биле везане и фиксиране, што је уобичајена пракса у „шок соби“ како би се спречило самоповређивање.

И поред тога више сведока је изјавило да су приметили да пацијент има трагове угриза на врату, а уочили су крв на постељини, као и друге трагове који указују на сексуално злостављање.

Пацијент, иако и даље тешко говори, сам је потврдио да му је то учинио др Голић, који је критичног дана више пута сам остајао с њим у соби. Сведоци су описали да је пацијент у присуству Голића био видно узнемирен и преплашен, и да му је током његовог боравка у соби пулс скакао и до 150.

Голићев бранилац, адвокат Јевто Јанковић, противио се одређивању притвора. Предлагао је да му се, уместо притвора, одреде мере забране, лично гарантујући да његов клијент неће ометати истрагу, да се неће појављивати на радном месту, те да ће се одазвати на све позиве надлежних органа.

– Оно што му се ставља на терет немогуће је да је извршио на начин као што му је предочено. Да је склон ономе што му је предочено, ваљда би за 35 година праксе неко то видео или чуо, а не сад кад је пред пензијом – тврди Јанковић.

Он каже да се ту не ради о правном основу, већ о нечему другом, што у овој фази истраге не жели да износи.

– Зато смо и одабрали да се брани ћутањем. Молио сам суд да му одреде мере забране, јер су медији већ урадили криминално и неистинито објављивање правно нетачних чињеница. То је урађено намерно, јер је његово хапшење у вези са другим разлозима, а не оним који му се стављају на терет. Њему је притвор одређен још пре три дана и то на неком другом месту, а то је сада само формално потврђено преко суда и тужилаштва – рекао је Јанковић, понављајући да ће сви бити шокирани када сазнају зашто је Голић ухапшен, напомињући да је свим сведоцима био надређени.

Извор: Новости