Занимљивости

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! Ове сијалице одмах избаците из куће, изазивају рак и многе ужасне појаве

Фото: Pixabay.com

У циљу уштеде енергије, велики број људи је заменио старе стандардне сијалице новим еколошким сијалицама које мање троше струју.

Штедљиве, „еколошке“ сијалице нису безбедне како се упорно тврди, јер садрже живу, снажан неуротоксин, који негативно утиче на децу и труднице – упозоравају из Агенције за заштиту околине САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај елемент је нарочито токсичан за мозак, нервни систем, јетру и бубреге. Истовремено, слаби одбрамбену снагу организма, штетно делује на кардиоваскуларни и репродуктивни систем. Може да изазове појаву тремора, нервозе, несанице, губитка памћења, главобоље, Алцхајмерове болести, па чак и карцинома.

Истраживања која је спровео др Питер Браун у Берлину показала су да ове сијалице, сломљене у затвореном простору, ослобађају 20 пута већу количину живе од максимално дозвољене. Осим тога, садрже и фенол, благо кисели токсин у облику кристала који се добија из катрана, а користи у хемијској индустрији. Ту је и нафтален, запаљиво једињење у облику кристала, које такође настаје дестилацијом катрана, а користи се у препаратима против мољаца и у хемијској индустрији. Стирен, такође непожељни састојак, представља незасићени течни угљоводоник, иначе споредни производ у процесу производње петролеја.

У циљу уштеде енергије, велики број људи је заменио старе стандардне сијалице новим еколошким сијалицама које мање троше струју.

Међутим, нова генерација енергетски ефикасних сијалица је толико отровна да је Агенција за заштиту околине САД покренула ванредни протокол који се спроводи у случају ломљења сијалица и ослобађања отровног гаса.

Истраживање које су провели научници Фраунхофер Вилхелм Клаудиц Института показало је да ове сијалице, уколико се сломе у затвореном простору, испуштају 20 пута већу количину живе од максималне дозвољене.

Иначе, жива је моћни неуротоксин који је нарочито отрован за децу и труднице. Она је посебно штетна по мозак, нервни систем, јетру и бубреге.

Такође може да изазове оштећење кардиоваскуларног, имуног и репродуктивног систем, доведе до појаве тремора, нервозе, несанице, губитка памћења, главобоље, рака и Алцхајмерове болести.

Лампе које штеде енергију емитују УВ-Б зрачење и мале количине УВ-Ц зрачења. Опште је признато да УВ зрачење штети кожи (узрокује рак коже) и очима. Зрачење из енергетски ефикасних сијалица директно утиче на имуни систем и оштећује кожно ткиво до те мере да онемогућава формирање витамина Д.

Извор: Ало.рс/Еспресо/И.Л.