Свет

ИСПОВЕСТ ПАЦИЈЕНТА ЗАРАЖЕНОГ КОРОНАВИРУСОМ: „ОСЕТИО САМ ГЛАВОБОЉУ И МАЛАКСАЛОСТ! Посетио сам лекаре, а онда је КРЕНУО ПАКАО!“

Фото: Твитер принтскрин

Младић који живи у Вухану, граду из којег потиче вирус, запослен је на локалној железничкој станици Ханкоу, удаљеној око километар од пијаце „Хуанан Сеафоод“

Први пацијент који се опоравио од новог корона вируса, 23-годишњи Хуанг, открио је за кинеске медије како је изгледао процес лечења и какви су симптоми болести која га је одвела у карантин.

– Више пута сам имао грозницу од 28. децембра до 2. јануара. Лечен сам у карантину – почео је причу Хуанг.

Младић који живи у Вухану, граду из којег потиче вирус, запослен је на локалној железничкој станици Ханкоу, удаљеној око километар од пијаце „Хуанан Сеафоод“ за коју се сматра да је извор заразе опасне по живот.

Прве симптоме осетио је 24. децембра. Како је рекао, у почетку имао је главобољу, вртоглавицу и малаксалост. Сутрадан ситуација се погоршала. Мислећи да је реч о прехлади, узео је боловање и отишао у локалну болницу. Лекари су му преписали ињекције пеницилином Г и одређени лек који није прецизирао, али то није помогло да се у наредна три дана његово здравствено стање поправи.

Плашећи се да би могао предуго да буде на боловању, одлучио је да се врати на посао, али већ у аутобусу на путу до железничке станице поново је добио грозницу. Првог дана 2020. године отишао је по друго мишљење у градску болницу Унион јер је сумњао да има упалу плућа.

Додатни тестови који су показали резултате далеко изнад очекиваних параметара, посебно када је реч о функцијама јетре. Када су лекари обавештени да је његово радно место близу пијаце морске хране, одлучили су да га пребаце у болницу Јининтан – где се лечи већина пацијената са коронавирусом. У том тренутку, према сопственим речима, био је толико болестан да није могао да се помера да је морао стално да удише кисеоник. Наредне дане провео је у карантину.

– Ниједан центиметар моје коже није био откривен. Био сам чврсто умотан – рекао је и додао да су сви запослени у болници били љубазни, посвећени и марљиви.

Срећом, успео је да се опорави, што верује, дугује својим годинама.

– Први сам се опоравио од критичног стања и напустио болницу. Најбрже сам се опоравио јер сам млад. Имам само 23 године – рекао је у интервјуу за лист „Пеар“.

Није познато колико људи заражених новим вирусом се налази у болницама ни колико их је критичном стању. Последњи званични подаци указују да је број преминулих стигао до 26, а више од 800 људи је заражено. Највећи број оболелих потичу управо из града Вухан, а остали су у њему били у неком ранијем периоду.

Извор: Информер.рс/Блиц.рс