Свет

ИЗРАЕЛ гура САД у рат са ИРАНОМ, а глобални сукоб би могао да почне на БАЛКАНУ (ВИДЕО)

Фото: Јутјб

Постоје више потенцијалних жаришта избијања глобалних ратова током 2020. године, међу којима је и Балкан, тврди политиколог Александар Павић.

Павић каже да је израеласки лоби одговоран за америчи напад на иранског генерала Kaсем Сулејманија у Ираку и да Израел жели да гурне Америку у сукоб са Ираном. Међутим, Павић сматра да је након атентата и иранског одговора дошло до смиривања ситуације и да је много већа опасност по светски мир представљају турске амбиције у Медитерану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Павић каже да Турско укључивање у либијски сукоб на страни Владе Националној јединства са седиштем у Триполију заправо покушај Ердогана да стави под своју контролу гасне потенцијале Медитерана. Истовремено Ердоган жели да експлатише и гасна налазишта надомак Кипра. Он је објаснио да ово угрожава Кипар, Грчку, Египат, Израел, САД и ЕУ и да је зато Медитеран много врелија тачка за потенцијални рат.

Украјина је такође место на коме је лако покренути нови сукоб каже Павић додајући да ће ризик за то бити највећи током најављених великих НАТО вежби на границама Русије које ће се одржавати током 2020. године, а које имају за циљ да покажу колико брзо САД и НАТО могу да пребаце оружје и снаге близу Русије.

Коментаришући дешавања у Црној Гори, Павић сматра да су САД натерале Мила Ђукановића да крене у обрачун са СПЦ и Србима. Он верује да Ђукановићу није било у интересу да сада изазове кризу али да је био присуљен од својих надређених. Према његовим проценама Ђукановић ће из овог сукоба изаћи, у најмању руку, прилично ослабљен и да је реакција СПЦ и верника и њихова моболизација у одбрани вере била изненађење за режим у Подгорици.

Према његовим речима, БиХ је у сталним тензијама због покушаја да се укине Република Српска, такође мигранти се у све већем броју задржавају у БИХ, а да они могу бити искоришћени за дестабилизацију ситуације.

Као потенцијалну кризну тачку у 2020. години Павић види и Северну Македонију јер, како тврди, САД желе да спрече завршетак пројекта пруге од луке Пиреј ка Мађарској која је део кинеског пројекта Нови пут свиле.

Извор: Правда