Србија

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Ухапшен директор из ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ (ВИДЕО)

Директор је примио мито од 10.000 евра због експропријације земљишта – рекао је министар.

Директор ЈП „Инфраструктуре Железнице Србије“ и још три особе ухапшени су због сумње да су примали и давали мито у постпуку експропријације земљишта на траси планиране изградње брзе пруге, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ухапшен је М.Ј. (1961), директор ЈП Инфраструктуре железнице Србије, затим Д. (1970), члан Надзорног одбора Привредног друштва „Ратко Митровић“ из Новог Сада, као и двојица адвоката из Новог Сада рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Он је навео да се директор сумњичи да је у службеним просторијама предузећа примио мито у износу од 10.000 евра, од посредника као, како је рекао, награду за коруптивне радње у поступку експропријације земљишта које се налази на траси планиране изградне брзе пруге.

– Полиција је у тренутку хапшења код осумњиченог нашла новац – рекао је Стефановић и додао да се сумња да је тих 10.000 евра само једна од транши.

Стефановић каже да се ухапшени адвокати сумњиче да су дали мито, тако што су по договору са директором предузећа фактурисали своје правне услуге у вишемилионским износима и тај новац касније делили међу собом.

Свима је одрејдено задрзавања до 48 сати, а очекује се да ће Тужилаштво за организовани криминал у наредним данима извршити исптивање осумњичених и предузети даље мере из своје надлежности, рекао је Стефановић.

– Ово је веома важно јер борба против корупције не сме да стане, да буде селективна, мора да се води рачуна о томе да се заштите највиши државни интереси и интереси грађана Србије – поручио је Стефановић.

Министар је средином недеље саопштио да је у протеклој години изведено нешто мање од 82.000 кривичних дела што представља најмањи број кривичних дела на годишњем нивоу у последњих 25 година. Он је то саопштио након седнице колегијума коју је одржао са руководиоцима свих организационих јединица МУП.

Како је тада речено, у Србији је прошле године извршено 81.846 кривичних дела, што је смањење у односу на 2018. годину када је евидентирано 86.043 дела. На колегијуму су разматрани и планови за ову годину, почев од отварања нових полицијских и ватрогасних станица.

Извор: srbijadanas.com