Србија

МИСТЕРИЈА: Грађани ЗБУЊЕНО ГЛЕДАЛИ У НЕБО, шта је то ПАДАЛО НА НОВОМ БЕОГРАДУ? (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Несвакидашња ситуација.

Новобеограђани који су синоћ одлучили да прошетају комшилуком обрадовали су се у једном тренутку помисливши да је почео да пада снег. Међутим, романтична слика коју доносе снежне пахуље брзо је прекинута, након што су схватили да разлога за радовање нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Није снег, више изгледа као нека прашина, није ми рука мокра – коментарисали су зачуђени грађани, док су покушавали да утврде о каквој је то мистериозној падавини реч.

Наиме, сведоци смо да је престоница у претходних неколико дана, готово читавог дана обавијена маглом, која је нарочито густа у вечерњим часовима, видљивост је значајно смањена, а дисање отежано.

Поред тога, индекс загађења је огроман и ваздух у престоници је, према свим мерењима, веома нездрав.

Мистерију су, међутим, разјаснили стручњаци. У питању је индустријски или прљави снег. Представља специфичну метеоролошку појаву коју можемо приметити када је ваздух веома загађен и настаје на посебан начин.

– Све зависи од количине аеросола која би „послужила“ као језгра нуклеације, која би касније уз помоћ прехлађених капљица из магле и ниске облачности нарасла до снежних пахуљица. Количина аеросола значајно варира и на малим растојањима, а највећа је тамо где је ваздух најзагађенији.

Када је реч о самом изразу „индустријски снег“, иако није званичан назив, одомаћио се у метеоролошким круговима и има оправдања у физичким процесима који су повезани са њим.

Појава индустриског снега забележена је, како сазнајемо, и у Смедереву, који је један од градова са најзагађенијим ваздухом претходних дана.

Изгледа да ћемо први снег морати још мало да причекамо, а с обзиром да метеоролози најављују густу маглу и за наредне дане, па ћемо вероватно још неко време имати прилуку да гледамо само индустријски снег.

Извор: srbijadanas.com