Србија

НАДЛЕЖНИ РЕАГОВАЛИ: Обустава рада у школама и вртићима по Србији?

Локалне управе и самоуправе, у договору са директорима вртића и основних и средњих школа, доносе одлуке да ли ће скратити часове или у потпуности отказати наставу, уколико степен загађења ваздуха угрожава ученике, а прекид рада установе уређен је законом, речено је „Блицу“ у Министарству просвете.

Како се наводи у званичном сапоштењу, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, упутило је данас препоруку предшколским установама, основним и средњим школама да прате информације о загађености ваздуха у окружењу које објављују релевантне установе и да рад организују на најбољи начин и у интересу очувања безбедности и здравља деце, ученика и запослених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У допису образовним установама наводи се да је потребно „посебно водити рачуна о времену и дужини боравка на отвореном простору, пре свега, у раним јутарњим и вечерњим часовима“.

„Полазећи од општих принципа образовања и васпитања, а у складу са прописаном аутономијом установа, указујемо да васпитно-образовни односно образовно-васпитни рад може да се остварује, између осталог, кроз планирање и остваривање одговарајућих активности, програма и пројеката поштујући специфичности локалне средине“, наведено је допису школама.

Додаје се да је у случају измене школског календара потребно обавестити надлежну школску управу, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

– Проводите мање времена напољу. Вртићи и школе не морају децу да изводе напоље, могу да осмисле нешто друго док се не промени време. Ово стање не може да доведе до озбиљних акутних или било којих других последица – изјавио је данас и министар здравља Златибор Лончар.

Извор: Блиц

Ознаке