Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА! МИЛИОНЕРИ ПОВЛАЧЕ САВ НОВАЦ ИЗ БАНАКА! Шта се крије иза овог драстичног потеза

Фото: Pixabay.com

Да ли „најсигурније банке на свету“ губе поверење клијената? Због чега све већи број људи подиже свој новац и смешта га у приватне сефове?

Одговор на ова питања није једноставан. Наиме, швајцарски приватни банкари жале се да су неки њихови клијенти повукли велики део свог новца из банака како би га сами чували, без обзира на то што ова земља има репутацију најсигурнијег и најпоузданијег места на свету за чување новца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај потез богаташа уследио је након пет година негативних каматних стопа, објавио је ЦНН.

То је последица политике која је требало да спречи даље јачање франка, а која је од приватних банака тражила да Швајцарској националној банци плаћају накнаде за смештање новца у своје сефове. Део ових трошкова банке су пребациле на неке од својих најјачих клијената.

Чување новца кошта

Ово се није свидело онима који су навикли да зараде од новца који су дали на штедњу, а за чије чување сад морају да плаћају, па су потражили друге опције за његово складиштење. Неколицина клијената преузела је свој новац како би га сместила у приватне сефове, тврде службеници неколико тамошњих банака.

„Банка испитује опције с клијентима. Ако нам они допусте да направимо неке друге ствари на којима ћемо зарадити новац, онда им не наплаћујемо штедњу, али банке полако почињу да губе могућност избора у покушају да нађу начин да не наплаћују чување великих износа новца“, каже Норман Виламин из приватне банке УБП. Тако су неке банке доведене до завршног чина и морале су да почну да наплаћују најважнијим клијентима.

Негативне каматне стопе, које су се појавиле 2015. у Швајцарској, отежале су тамошњим банкама стицање профита од позајмица и хипотека. Креди Свис, швицарска инвестициона банка, објавила је прошле године да ће морати да примени негативну каматну стопу од 0,75 одсто за износе веће од два милиона швајцарских франака. Ово значи да би за клијента који жели да стави на штедњу три милиона франака банке у једној години морале да наплате 7.500 франака.

А шта се догађа када се новац повуче?

Ако клијенти желе да повуку свој новац из банке, наилазе на компликовану логистику. Они прво морају да нађу место за његово складиштење и направе финансијски план.

Лудвиг Карл, портпарол фирме Свис голд сејф која издаје сефове у Швајцарској и Лихтенштајну, каже да је потражња за сефовима његове фирме порасла од 2015.

Повлачење великих износа новца из швајцарских банака може имати и негативне последице ако клијенти одлуче након неког времена да се врате у банку. Ако би клијент дошао с, на пример, 800.000 франака у готовини након пет до 10 година, банка би постављала многа питања.

Због новонасталог тренда, Швајцарска национална банка је у септембру прошле године саопштила да ће подићи доњу границу за плаћање негативне каматне стопе па ће износ који банке могу да прихвате на штедњу без плаћања накнаде бити већи.

Ипак, швајцарско удружење банака је већ следећег месеца објавило извештај о томе да „негативне каматне стопе више не задовољавају своју економску сврху“, а Европска централна банка, која прати негативне каматне стопе у 19 земаља које користе евро од 2014. године, такође се суочила са захтевима да истражи негативне ефекте овакве политике.

 

Извор: Информер/Klix|