Свет

„ОДСЕЋИ ЋЕМО АМЕРИЦИ РУКЕ!“ Ракетни напад, пад авиона, па земљотреси у близини нуклеарке, уследио ОДГОВОР ТРАМПА (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Након што су Сједињене Америчке државе у ваздушном удару убиле иранског генерала Касема Сулејманија, иранске снаге ракетирале су две америчке базе.

Пад авиона украјинске авио-компаније „Боинг 737“ који се догодио одмах након полетања из Техерана, а у ком су погинули сви путници и чланови посаде, изазвао је додатне сумње да све то има везе са иранско-америчким сукобом који је последњих дана ескалирао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас су детектована и два земљотреса у близини иранске нуклеарне електране. Док цела планета посматра како ће се даље развити ситуација, провокације се само ређају, од иранског упозорења да ће „Америци одсећи руке“, до Трампових претњи путем твитера.

Шта знамо до сад

У ваздушном нападу САД убијен је високорангирани ирански генерал Касем Сулејмани
У ноћи између уторка и среде иранске снаге гађале су прво базу Ал Асад, а потом и Ибрил
Напади су раније најављена одмазда за убиство генерала Сулејманија
Иранци сматрају напад самоодбраном, чека се да се Доналд Трамп огласи
Украјински авион срушио се брзо након полетања из Техерана, погинуло је 176 људи
Два земљотреса погодила су јутрос Иран у близини нуклеарне електране
Председник Ирана Хасан Рохани упутио нове претње САД
18.45 -Џонсон разговарао са Трампом о иранским нападима

Британски премијер Борис Џонсон разговарао је данас са америчким председником Доналдом Трампом о иранским ракетним нападима на војне базе у Ираку у којима се налазе америчке трупе, изјавио је Џонсонов портпарол.

18.35 – Цене нафте пале након Трамповог говора

Цене нафте данас су нагло пале, након што су имале драстичан скок изазван страхом од дубљег сукоба између Сједињених Држава и Ирана. Цена америчке сирове нафте пала је за 4%, , након што је председник Трамп наговестио да тензије могу да смање.

18.29 – Иран одбија да достави црне кутије „Боингу“ и Америци

Након што се јутрос у близиниТехерана срушио украјински авион, Боинг 747, приликом чега је погинуло свих 176 чланова посаде и путника, иранске власти су као узрок пада навеле технички квар, али су одбиле да црне кутије из летелице предају компанији „Боинг“, као и америчким властима.

18.15 – Трамп за сад без војног одговора

Прве анализе Трамповог говора показују да он жели деескалацију сукоба са Ираном. Трамп је подсетио на то какво оружје и моћ има Америка али и рекао да то не значи да мора да га искористи.

18.05 – Кипар дао сагласност САД за тим за хитне интервенције

Кипар је дао сагласност да САД на њиховој територији привремено распореди тим за брзе интервенције за случај евакуације америчке дипломатске мисије и америчких држављане из региона, ако то буде потребно, изјавио је портпарол кипарске владе, пренео је атински Катимерини.

Кипар је, наводи се, саопштио да је добио захтев од Сједињених Држава да распореди свој тим за хитне интервенције у случају потребе, као одговор на растуће тензије између Сједињених Држава и Ирана.

17.40 – Трамп: Нове санкције Ирану, треба да станемо на путу њиховом терору

Амерички председник Доналд Трамп се обратио јавности након иранских напада на америчку војску у Ирану и рекао да на срећу нико није погинуо. Он је рекао да САД не желе рат, али да неће дозволити да Иран постане нуклеарна сила. Као први одговор на иранске нападе, Трамп је најавио нове економске санкције.

17.26 – Објављене сателитске фотографије база након напада

ЦНН је од организације „Планет Лабс, Инц.“ добио сателитске снимке за које се чини да показују штету коју су ирански ракетни удари направили у једној ваздушној бази у Ираку у којој су стациониране америчке трупе.

17.15 – Ирак зове иранског амбасадора на разговор

Како јавља Ројтерс ирачко министарство спољних послова планира да позове иранског амбасадора на разговор, како би уложило приговор због иранских напада на ирачкој територији.

16.50 – Фотографије подгрејале теорије завере

На друштвеним мрежама и у медијима почеле су да се појављују фотографије пале летелице које су изазвале сумњу у прве званичне верзије. Са њима су кренуле и спекулације да рупе које се виде на авиону нису од пада, већ да је у питању нешто друго.

16.42 – Најављено обраћање Трампа

Председник САД Доналд Трамп ће се обратити јавности у 11 сати пре подне по локалном времену (17 сати по средњеевропском времену), саопштено је из Беле куће.

16.30 – Добродошли у нови блог

Вечерас настављамо праћење свих дешавања везаних за ракетне нападе који су се током ноћи погодили две америчке базе у Ираку и за које је одговорност преузела иранска Револуцинарна гарда. За више информација о томе шта се догађало након јутрошњих напада погледајте наш јутарњи блог у ком су назначени најважнији моменти.

Ракетни напад на америчке базе

Подсетимо, иранске снаге синоћ су испалиле су пројектиле на две базе у Ираку – Ал Асад и Ибрил. Напад, који је потврдио и Пентагон, одмазда је за убиство генерала Касема Сулејманија. Неколико сати касније, украјински авион „Боинг 737“ са 180 путника и чланова посаде срушио се само неколико минута након полетања са аеродрома у Техерану и одмах је стигло обавештење да нема преживелих.

Украјински авион пао у Техерану

Иако су украјински званичници брзо објавили да пад није повезан са актуелним дешавањима, већ да је у питању квар на мотору, нешто касније су повукли саопштење и нагласили да узрок пада ипак није познат, те да неће бити прецизиран до завршетка истраге. Црне кутије су пронађене на месту несреће, али је Иран известио да САД неће бити дозвољен увид у њихов садржај.

Земљотреси у близини иранске нуклеарне електране

Иако се у почетку мислило да је један земљотрес данас погидио регију у близини нуклеарне електране у Ирану, нешто касније је објављено да су у питању била два земљотреса сличних интензитета. Свакако, вест о потресима у близини нуклеарних постројења изазвало је додатну нелагоду светске јавности.

Поруке лидера САД

Иако је реч о најозбиљној кризи у току његовог мандата, амерички председник Доналд Трамп се није званично обратио у вези напада, већ је то учинио преко Твитера.

„Све је добро! Ракете су из Ирана лансиране у две војне базе које се налазе у Ираку. Процена броја жртава и штета је у току. Засада је добро! Имамо најмоћнију и добро опремљену војску било где у свету! Даћу изјаву сутра ујутру“, написао је први човек САД.

Нешто касније, председник Ирана Хасан Рохани обратио се јавности и поручио да то ракетирање није крајња освета, а онда упутио нову претњу САД.

Извор: Блиц