Свет

ОСТВАРУЈЕ СЕ ПРОРОЧАНСТВО СА СВЕТЕ ГОРЕ, ПОЧИЊЕ 3. СВЕТСКИ РАТ? Трамп убио једног од главних ИРАНСКИХ ГЕНЕРАЛА! (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе потврдиле су да је у нападу њихових дронова, у Багдаду убијен ирански генерал Касим Сулејмани, командант јединица за специјалне операције. У нападу је погинуо и један од челника проиранског ПМФ-а Абу Махди ел Мухандис. Чека се одговор Техерана. Цена нафте скочила четири одсто.

Неколико ракета испаљених на багдадски аеродром, погодило је колону аутомобила на теретном терминалу, у тренутку када су се у њима налазили званичници иранске Револуционарне гарде и проиранског ПМФ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је јавила ирачка државна телевизија, у експлозијама је страдало најмање пет особа, укључујући команданта Куда, јединице за специјално ратовање Револуционарне гарде, генерала Касима Сулејманија.

Генерала Сулејманија Американци годинама сматрају кључним оперативцем Техерана у Сирији, Ираку и Либану, те човеком који је са ивице понора извукао режим Башира ел Асада у тренутку када се његова пропаст чинила питањем тренутка.

Погибију генерала Сулејманија прва је потврдила ирачка државна телевизија. Иранска агенција Фарс пренеле је ову вест, наводећи да не може да потврди ваљаност информације.

Такође, спекулисало се да ли је напад изведен из вишецевних ракетних бацача и дронова.

Смрт иранског генерала потврђена је тек неколико сати касније, када је Пентагон саопштио да је у нападу дронова, који је наредио председник Доналд Трамп, убијен први човек Куда, генерал Касим Сулејмани.

”Генерал Сулејмани и снаге Куда одговорне су за смрт стотина америчких и савезничких војника и рањавање хиљада других”, наводи се у саопштењу Пентагона.

Амерички председник је, нешто раније, на Твитер поставио слику америчке заставе, без икаквог коментара.

Смрт генерала Сулејманија могла би ионако узавреле односе између Техерана и Вашингтона претворити у отворене сукобе на неколико фронтова, укључујући Персијски залив, Сирију и Либан.

Касим Сулејмани важио је за блиског сарадника иранског верског вође, ајатолаха Алија Хамнеија и сматран је за могућег будућег иранског лидера.

Њујоркер је за генерала Сулејманија, својевремено, писао да контролише читав низ иранских прокси операција по Блиском истоку – од Хезболаха у Либану, шиитских милиција у Ираку до курдских снага у Сирији.

У експлозији је убијен и Абу Махди ел Мухандис, заменик команданта проиранског Покрета за националну мобилизацију, или ПМФ-а, чије су присталице недавно под опсадом држале америчку амбасаду у Багдаду.

Међу жртвама је, наводно, и Мухамед Рида, кључни оперативац ПМФ-а.

Ирачки медији, позивајући се на безбедносне званичнике, прво су јавили су да је на аеродром испаљено неколико пројектила из вишецевних ракетних бацача, али је недуго затим постало јасно да је напад извршен дроновима.

Ракетни напад је уследио свега неколико дана након драматичне дводневне опсаде амбасаде САД у Багдаду.

Амерички председник Доналд Трамп је за опсаду амбасаде опзужио Иранце, наводећи да ће ”Техеран сносити одговорност за све што се буде догодило”, а командант иранске Револуционарне гарде генерал Хосеин Салами му је одговорио да ”Иран не жели рат”, али да ”поседује капацитете да разбије САД”.

После Трампове претње уследила је серија ваздушних удара на кампове ПМФ-а у којима је убијено намање 25 особа.

Извор: Еспресо