loading...
Србија

ПАЖЊА! Ако имате ове СИМПТОМЕ то је вероватно због загађеног ваздуха

Ако кашљуцате, имате плитак дах, гребе вас грло ових дана, сузе вам очи, а нисте прехлађени нити имате неки вирус, могуће је да имате прве симптоме неке од тегоба због загађеног ваздуха.

Ваздух који видимо, смог и чађ коју удишемо, загађење о којем бруји цела Србија… људско тело једноставно не може да буде имуно на све то, а све је више оних који осећају разне тегобе, а “није им ништа”.

“Блиц” вас је континуирано и прецизно обавештавао о степену загађења ваздуха. Желимо да вам информације о степену загађења у сваком тренутку буду на дохвар руке и, што је најважније, да вам буду јасне и разумљиве.
Опција “Загађење ваздуха” олакшаће вам информисање о степену загађења у реалном времену, доступна је и на рачунару и на мобилном телефону, а ускоро и на мобилној апликацији.
– Кашљуцате ли док шетате градом, а немате прехладу или грип? – поставио је питање један од корисника друштвених мрежа на које се јавио велики број људи.

Kašljuckate li dok šetate gradom, a nemate prehladu ili grip?

Posted by Lazar Marićević on Wednesday, January 15, 2020

Сви су врло брзо потврдили овај симптом и код себе, а ми смо питали пулмологе због чега се тако осећамо и који су још симптоми које нам указију да нам загађење смета.

– Врло је могуће да је кашаљ изазван загађењем. У Србији је ових дана огромна магла изграђена од сумпор-диоксида и азот оксида који у контакту са влагом из ваздуха ствара киселину – наводи за “Блиц” пулмолог докторка Тања Радосављевић која додаје да таква комбинација иритира и најздравије грађане.

Поред ових постоји низ других симптома које следују након претходног периода када су се поново упалиле лампице да је ваздух екстремно загађен.

Министар здравља о загађењу ваздуха: “Још нико није измислио да створи ветар и да растера загађење”
Завршен састанак у Влади поводом алармантног загађења ваздуха: Ево шта је одлучено
– Прво се јавља хронични кашаљ, пеку вас очи и нос, гребе грло, а после неколико дана долази до упорног шлајма који данима искашљавате – појашњава пулмолог др Бранимир Несторовић.

Подсетимо, према резултатима опсежног истраживања Глобалног савеза за здравље и загађење (ГАХП), Србија је прва у Европи по смртности до последица загађења, понајвише због загађеног ваздуха, али и девета у свету, чак и испред Индије.

Више од 6.000 смртних случајева годишње приписано је загађењу ваздуха у Србији, а од тога готово 2.000 грађана изгуби живот у Београду, подаци су Светске здравствене организације.

Извор: Блиц

loading...