Здравље

ПОЗНАТИ ЕПИДЕМИОЛОГ УПОЗОРАВА НА КОРОНАВИРУС: Ако имате ове симптоме хитно се јавите лекару!

Од 7. јануара када се коронавирус појавио на подручју града Вухан у Кини број оболелих и умрлих се из дана у дан повећава. Вирус је у једном тренутку деловао „безазлено“ и изазивао је само назеб, већ у следећем се преносио са човека на човека, да би на крају изазвао већ велики број смртних исхода. Болест пролази бројне етапе, а њена мета су плућа.

Почиње назебом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Симптоми, према речима стручњака, нису још до краја одређени и прецизно дефинисани, будући да је ток болести и даље непредвидив, али оно што је заједничко свима јесте да почиње од назеба.

– Вирус корона иначе изазива назеб. Од тога се не умире. Назеб подразумева у првом тренутку иритацију носне слузокоже, као и грла – објашњава за „Блиц“ епидемиолог др Зоран Радовановић.

Он истиче да период инкубације још није познат, али ако се служимо искуствима која смо имали раније када је корона изазивала САРС и МЕРС, тај период је у просеку пет до шест дана, док је неки најшири распон од два до 10 дана.

Поједини кинески стручњаци кажу да инкубација може да траје и до месец дана.

Ризичне групе

У ризичну групу да се заразе од ове болести су људи са ослабљеним имунитетом, деца и старији људи код којих су примећени симптоми сличнији пнеумонији и бронхитису.

Спушта се на плућа

Шта се деси када се болест прошири?

– То да ли ће се болест проширити даље или ће остати на назебу, зависи од самог вируса, никако од пацијената, јер лек не постоји – каже Радовановић истичући да су мета коронавируса плућа.

Како он даље објашњава, вирус корона се у следећем стадијуму спушта на плућа изазивајући озбиљну упалу.

Упала на крају доведе до отказивања овог органа и смрти пацијента.

Као један од узрока смрти помињу се и отежан рад јетре и отказивање рада бубрега.

Отказују један по један орган

– То је врло могуће, јер у тренутку када плућа отказују, долази до поремећаја функције целог организма, па један по један орган отказују – закључује доктор Радовановић.

За сада, истиче он, неке процене показују да је овај вирус мање опасан од његове „браће“ САРС-а и МЕРС-а, јер је смртност за сада мања.

– Са САРС-ом смртност је 10 одсто од заражених, што је око 800 људи. Када се МЕРС два пута 2002. и 2012. године проширио светом, смрт је била од 35 до 37 одсто – каже Радовановић и наглашава да је смртност коронавируса за сада мања и износи око два одсто.

Детаљне препоруке Батута

Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ објавио је јуче ново обавештење у вези са овим вирусом у којем се наводи да се грађанима Србије препоручује да откажу или одложе путовање у Кину. Уколико то ипак не могу да учине, препоручују се следеће мере:

Избегавање контакта са особама које имају знаке респираторне инфекције
Избегавање масовних окупљања и боравка у простору где је велики број особа на отвореном или затвореном простору
Појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди или ако то није могуће коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју)
Може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродорми, железнице, аутобуске станице, градски или међуградски превоз…)
Придржавање мера заштите од преношења инфекција код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна етикеција – одржавање растојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања и кијања папирним марамицама или гардеробом, често прање руку)
Избегавање контаката са живим или мртвим дивљим или домаћим живим домаћим животињама
Путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције органа за дисање, треба да се обрате свом лекару уз напомену о путовању.

Низак или средњи ниво опасности за Европу

Представник СЗО у Србији Марјан Ивануша каже да се ризик од уношења коронавируса у Србију или Европу проценује као низак или средњи, али да та могућност не може бити искључена, посебно ако се има у виду да предстоји Кинеска нова година и да ће милиони Кинеза из свих делова света путовати у Кину. Међутим, први случајеви овог вируса у Европи потврђени су јуче у Француској.

Он напомиње да Комитет Светске здравствене организације на седници пре два дана није закључио да је нови коронавирус глобална претња за јавно здравље.

Појашњава да Комитет није прихватио такву одлуку јер се ради о вирусу који је потпуно нов, који у првих месец дана „није створио озбиљну епидемију међународних размера“ да би могли да закључе да је то претња јавном здрављу на глобалном нивоу.

Он је додао да ће Комитет СЗО наставити седницу и да ће се тек након тога знати да ли ће та одлука евентуално бити другачија.

– Без обзира на то каква ће бити одлука данас или убудуће, битно је да знамо основне мере превенције које су на снази – рекао је Ивануша.

Званични подаци кажу да је новим коронавирусом у Кини заражено 751 особа, а да је умрла 41 особа. Подаци СЗО кажу да је међу зараженима који имају компликације као што је вирусна упала плућа највише има старијих особа и хроничних болесника, односно људи који имају нарушен имуни систем.

Извор: Блиц