Здравље

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Пронађен лек за све всте рака?!

Фото: Pixabay

У лабораторији, она је успела да уништи најразличијте врсте карцинома.

Ћелија Т има посебна својства и даје наду свим оболелима од карцинома, а најновија открића о њој објављена су 20. јануара 2020. године, пише ББЦ. Стручњаци тврде да су револуционарна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутори истраживања које се описује као револуција у лечењу рака су научници са британског Универзитета у Кардифу. Њихов циљ био је да боље разумеју како наш имуни систем може да нападне карцином.

Резултат је управо ћелија Т, за коју се испоставило да – у лабораторији – убија ћелије рака плућа, коже, крви, дебелог црева, костију, простате, јајника, бубрега и грлића материце.

Ова ћелија има могућност да препознајте ткива „на хемијском нивоу“, па је околно – нормално, здраво – ткиво остало при овим испитивањима потпуно неоштећено.

Терапије ћелијама Т већ постоје, а имунотерапија је сигурно једна од најперспективнијих у лечењу карцинома.

Међутим, до сада је ова терапија била успешна само у ограниченом броју случајева. Није помагала код тзв. „чврстих“ карцинома, већ се углавном користила код рака крви, попут леукемије.

Сада су истраживачи успели да открију сам механизам како ћелија Т ради. Још није тестиран на људима, али истраживачи тврде да места за наду има много.

Узорак крви би се узимао од пацијента оболелог од рака, затим би се извукле ћелије типа Т, а онда генетски модификовале.

Циљ је да се „репрограмирају“ тако да добију рецептор за тражење карцинома.

Затим би могле да се узгајају у лабораторији и то у огромним количинама, да би се, коначно, вратиле у тело пацијента.

Откриће је веома узбудљиво, кажу специјалисти имунологије, али је неопходно додатно тестирати резултате. Најважнија је нада да ће бити примењиви на све типове карцинома.

Извор: Ало.рс/ М. Г.