Свет

САМО ШТО НИЈЕ ПУКЛО! АМЕРИ СЕ ДАЛИ У БЕЖАНИЈУ ИЗ ИРАКА: Евакуација авионима увелико почела, остављају нафтна поља и одлазе

Десетине америчких држављана који раде за стране нафтне компаније у јужном ирачком граду Басри напушта земљу после америчког ваздушног удара у коме је убијен ирански генерал Касем Сулејмани, саопштило је ирачко министарство нафте, преноси Ројтерс.

Америчка амбасада у Багдаду затражила је од свих својих држављана да одмах напусте Ирак, само неколико сати након убиства Сулејманија. Ирачки званичници тврде да евакуација неће утицати на операције, производњу или извоз нафте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори из нафтне индустрије раније су изјавили за Ројтерс да ће радници авионима напустити земљу. Производња нафте у Ираку, другом по величини произвођачу у Организацији земаља извозница нафте (ОПЕЦ), износи око 4,62 милиона барела дневно, показује Ројтерсов мониторинг производње у ОПЕЦ-у.

Портпарол Бритиш Петролеума (БП), који делује на нафтном пољу Румаила у близини Басре, није желео да коментарише новонасталу ситуацију. Румаила је још у априлу произвела око 1,5 милиона барела нафте дневно.

Италијанска енергетска групација ЕНИ саопштила је да нафтно поље Зубаир нормално наставља са радом, али да та групација пажљиво прати ситуацију у Ираку. И ком панија Генел, производач нафте у аутономној регији Курдистан у северном Ираку, такође је саопштила да се њени послови настављају нормално и није коментарисала евентуалну евакуацију особља.

Извор: Курир.рс/Танјуг