Србија

СЛЕДИ ЛЕДЕНИ ПРЕОКРЕТ: Након пролећних +20, креће право смрзавање

Ако погледате прогнозирану температуру за наредне дане пре ћете помислити да смо негде у марту-априлу, него на прелазу између јануара у фебруар! Редом: 15, 19, 17, 18, 20…

Да ситуација није баш уобичајена за ово доба године сведочи и податак да је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао најаву за топло време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За викенд и почетком следеће седмице веома топло са температуром изнад просека за овај период године, у већини места од 16 до 18 степени, понегде и око 20. У среду 5. фебруара, промена времена, наоблачење и захлађење са кишом, у вишим пределима са снегом“, стоји у најави РХМЗ.

Већ сада је извесно да ће бити оборени нови температурни рекорди. Наиме, метеоролози најављују у Београду за први фебруар чак 19 степени, док је до сада најтоплији први фебруарски дан забележен 2000. године када је било само 16,2 степени.

На високе температуре одмах је одреаговала и природа, те су на Новом Београду процветале висибабе. Једној суграђанки је то било интересантно, па је одмах на свом Фејсбук профилу објавила фотографију и написала „Весници пролећа“.

Vesnici proleća 🌱🌱🌱

Posted by Andjelka Ikonić on Wednesday, January 29, 2020

Ипак, како истиче метеролог Ђорђе Ђурић, ово нису потпуно неоубичајене температуре за овај период године.

– Дешавало се и раније да буду овако високе температуре, пре пар година у Књажевцу забележена је почетком фебруара висока температура која је достизала и 26, 27 степени. Мада и ово топло време неће још дуго потрајати, већ од среде можемо очекивати нагли пад температуре – рекао је за „Блиц“ Ђорђе Ђурић.

А за оне који планирају одмах на почетку школског распуста да се упуте ка планинама, нека знају да ће се у наредних пет дана температура на Златибору кретати од 10 до 14 степени!

Извор: Блиц