Србија

ШОК! Да ли ће Игор Јурић завршити у затвору?

Док узнемирена јавност ишчекује да моћни српски педофили о којима брује медији заврше иза решетака, правни стручњаци упозоравају да би под удар суда могао да дође и Игор Јурић, који је обелоданио аферу о злостављању деце. Зато што, изласком у јавност, а не пред тужилаштво, ризикује да одговара за кривично дело непријављивања кривичног дела.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и отац трагично настрадале Тијане Игор Јурић данима шокира јавност подацима о томе да је његова Фондација дошла у посед доказа да пет српских моћника сексуално злоставља децу кроз њихово подвођење и фотографисање.

Моћне српске педофиле — иза решетака!

Објављено је да се међу тим моћним људима, који се за сада само у медијима сумњиче за тешка кривична дела, налазе и неки познати политичари, бизнисмени и модни креатори — педофили.

Као борац за права детета и човек на чију иницијативу је усвојена казна доживотног затвора за убице деце, Јурић још упорно истрајава у својој борби за безбедност деце у Србији.

А како би заштитио своју безбедност, Јурић је поручио да доказе о злостављању деце имају и његова два пријатеља, те да ће их они одмах обелоданити свима, уколико се њему нешто деси. Каже и да му није циљ да јавно објављује материјале које поседује, већ да људе који злостављају децу види иза решетака.

Намеће се питање — зашто државне судске институције не реагују на обелодањене информације о језивим делима против деце, које су већ узнемириле јавност. Зашто се о овим стварима не разговара у тужилаштву, већ у јутарњим програмима београдских телевизија? Који је следећи корак?

Игор Јурић објашњава за Спутњик да је проблем у томе што он не може да поднесе кривичну пријаву против људи за које се сумња да су у педофиличарском ланцу, већ да то морају да учине они који су прибавили доказе и њему их доставили:

„Чекамо, значи, да сведоци који су прибавили те материјале дају службене изјаве и формално туже те моћне људе. Доказе имамо већ дуго времена. Зато смо ово сада изнели у јавност, да бисмо праве сведоке мотивисали да се охрабре и да све што имају изнесу и јавно кажу. Тачније — да покрену тужбу против тих људи“.

И непријављивање кривичног дела је — кривично дело

Правна струка, међутим, резервисано гледа на Јурићев потез да прво све објави у јавности, јер, строго гледано, и он је сам на тај начин загазио у кршење правних норми. Чак и ако су намере крајње оправдане — да се разоткрије велика афера, а да злостављачи деце заврше иза решетака, где им је и место.

Тако адвокат Боривоје Боровић каже за Спутњик да Јурић чак чини кривично дело — ометања и спречавања доказа, јер је изнео у јавност да пет српских јавних личности злоставља малолетну децу у Београду, Новом Саду и Суботици.

„Јурић је дужан по закону да све што сазна и има код себе од доказа достави надлежном тужилаштву, јер сада чини кривично дело спречавања и ометања доказивања“, образложио је Боровић.

А шта чека тужилаштво?

Са друге стране, криминолог Добривоје Радовановић истиче за Спутњик да би после свих објављених информација тужилаштво морало да позове Јурића на разговор:

„Али мало је вероватно да ће то урадити. Зато што они то третирају као ствар без релевантних доказа. Питање је и да ли Јурић стварно има релевантне доказе или само баратамо са интерпретацијама које смо видели на телевизији или прочитали у штампи. Али ако Јурић стварно има неке доказе, чак и уколико их нема, после свега што је изрекао у јавности — морао би да поднесе кривичну пријаву“.

Извор: sputniknews.com