Свет

ШОК ПРИЗОРИ СА ПИЈАЦЕ ОДАКЛЕ ЈЕ КРЕНУО ВИРУС: Једу змије, коале и шкорпије, а раде у невиђеној прљавштини

Коронавирус, који је избио у кинеском граду Вухану, проширио се на неколико других држава, а убио је најмање 25 људи.

Сматра се да је епидемија потекла са једне рибље пијаце која је у међувремену затворена, а цео град је у карантину.

Вухан има око 11 милиона становника, више од Лондона и Њујорка, а вирус се проширио и на Тајланд, Јапан, Јужну Кореју и Тајван, али је стигао и до САД.

Неколико недеља након што је пијаца постала „нулта тачка“, званичници су потврдили да је вирус преносив са човека на човека.

Коронавирус представља широк спектар вируса присутних код животиња који у одређеним околностима могу да пређу на људе. Контакт са месом разних животиња које се продају на велетржници морске хране утврђен је као вероватни узрок првих пријављених инфекција код људи.

Локални медији направили су списак животиња чије месо је наводно доступно на тржници. Информације нису потпуно проверене, али наводи о томе круже и на друштвеним мрежама. Супа од слепих мишева је такође на списку „осумњичених“ за ширење заразе.

Наиме, на списку се налазе живина, стока, свиње, гуске, зечеви, пси, јелени, змије, корњаче, шкорпије, саламандери, лисице, крокодили, магарци, нојеви, лабудови, као и цврчци, паунови, јазавци, видре, али и кенгури и коале.

Продавци у прљавим лаворима држе животиње и њихове остатке, прљаве су им и рукавице на рукама, али и ваге на којима мере месо.

Како пише Дејли мејл, уз фотографије „менија“ са пијаце, за месо коале потребно је издвојити 70 РМБ, односно 10,10 америчких долара.

У понуди се налази чак 112 различитих врста меса.

За овај вирус за сада не постоји вакцина.

Извор: Курир.рс/South China Morning Post