Православље

СРПСКА СВЕТИЊА У КОЈОЈ СЕ ДЕШАВАЈУ ЧУДА: Игуман манастира Тумане открива КОЛИКО је јака вера српског народа!

Игуман манастира Тумане јеромонах Димитрије открио колико је заиста јака вера српског народа, као ида ову српску светињу дневно посети на стотине ходочасника тражећи утеху и спас.

Говорорећи о томе да ли су Срби грешан народ, игуман Димитрије каже да је Исус укинуо грех и смрт као апсолутне категорије.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо Његовом жртвом искупљени. Наше је да му благодаримо и као појединци, али пре свега као заједница цркве коју он приноси Духом Светим Богу Оцу. То је пут и начин нашег спасења. И одлазак у Цркву јесте сведочење тога и када нам је лако и у страдању и свакој другој прилици коју носи живот – истиче игуман.

Он за живот у манастиру Тумане каже да је једнак животу у другим светињама.

– Састоји се од молитвеног и богослужбеног времена, послушања, одмора, пријема гостију. У манастиру се устаје рано. Дан почиње молитвеним правилом, потом следи јутарње богослужење, распоред послушања, ручак. Братија извршава своје дневне обавезе, следи вечера, вечерње богослужење и одмор. Такав је свакодневни поредак. Савремени токови живота су присутни, али не доминирају манастиром. Ми их користимо како би олакшали комуникацију са верницима, трудећи се да се они не одразе на духовни живот – истакао је јеромонах Димитрије.

Он каже да у манастир надалеко познат по чудима, подједнако долазе и верници, атеисти, али и људи других вера.

-Важније од тих разлика јесте начин како их примамо. Свакога и увек треба примити као ближњега кога сам Господ шаље. Наше није да меримо и судимо људе по вери, раси и различитостима, већ да свима и овима унутар и споља покажемо лепоту православља и то на делу – каже игуман и додаје:

– Људи долазе у Тумане са разним потребама и питањима. Једни да потраже утеху, исцељење, благослов. Други да благодаре, неки из радозналости. Важно је да готово сви они долазе са потребом сусрета са Богом и жељом да приме и понесу благодатне дарове. Важно је да их примимо са љубављу, да осете љубав у светињи и гостопримство, да знају да су у Божијој кући сигурни, да им се пружи рука, покаже да су нам ближњи, да из светиње оду освећени и бољи у име Господње – објашњава јеромонах Димитрије.

Он каже да су чуда Божија су свакодневна појава у манастиру Туману и она су показатељ да Господ чује нашу молитву и да брине о нама.

– Сви светитељи, па и Тумански, као они који су пријатељи Господњи посредују за нас. Поред дивних и заиста потресних исцељења од болести, чудесних избављења од смртних опасности, добијања порода, за мене лично најлепша чуда јесу управо сусрети са свим људима који долазе, са силом њихове вере, љубави и наде са тиме да је Бог важан човеку и у ово време када савремена цивилизација нуди разне лоше садржаје и идоле културе, прогреса и слично – испричао је игуман српске светиње.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com