Свет

СТРАВИЧНИ ПРИЗОРИ ИЗ КИНЕ: Закуцавају станове, затрпавају тунеле и путеве, да заражени вирусом не беже! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Пусте улице и градски превоз, празни рафови у продавницама, блокаде на путевима и роботи који доносе храну пацијентима за које се сумња да су заражени слика су и прилика свеопште панике која је завладала кинеским провинцијама од како је коронавирус почео да коси људске животе.

Према последњим подацима од ове пошасти преминуло је 170 особа, а процењује се да је више од 7.800 заражених. Нерадни дани око празника и школски распуст продужују се како би се сузбило ширење опасног вируса, а низ мера које тамошње власти доносе из дана у дан довеле су до тога да се међу грађанима раширила паника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико су људи престрављени коронавирусом можда најбоље показују кадрови забележени на улицама и у градском превозу, а који се у потпуности косе са сликом коју имамо о кинеским градовима.

Улице су апокалиптично пусте, возила готово да нема, а у метроу се може видети тек понеки човек са маском…

Фотографија празних седишта из авиона који лети на релацији Шангај – Пекинг одлично приказује колико су Кинези опомену да не путују без преке потребе схватили озбиљно, будући да је сада оно доба године када су због празника највеће гужве.

Помало сабласни и надасве тужни видео снимак забележен из једне вишеспратнице у Вухану, епицентру заразе у коме је грађанима забрањено да излазе из кућа без преке потребе, изазвао је лавину коментара на друштвеним мрежама.

Са својих прозора грађани узвикују „Јиаyои“, што би у преводу значило „издржи“, обраћајући се једни другима, свом граду…

И случај једног неодговорног Кинеза, који је одбио да изађе из свог стана и тестира се на заразу, подигао је узбуну у вишеспратници у Вухану.

Наиме, комшије разјарене његовом одлуком да игнорише контролу дошле су испред врата његовог стана са фоснама, даскама, чекићем и ексерима и – блокирали му излаз!

Одлуку надлежних да грађани не напуштају градове због рапидног ширења заразе власти су схватили преозбиљно, па су тако на саобраћајницама које воде ван града направили блокаде од цигала, бетонских блокова, жица и разних ограда.

На једној фотографији види се тунел затрпан земљом како би се спречио улаз и излаз из града.

Током најкритичнијих дана када је ширење заразе у питању, има и оних који су ипак наставили са уобичајеним животним активностима, додуше на мало други начин.

Тако је на Твитеру освануо снимак једног возача Убера који вози комплет обучен у заштитно одело, са маском преко лица и заштитним наочарима. Своју тиху борбу против ширења заразе употпунио је бочицом течности за суво прање руку.

Из Вухана паника се одавно раширила на друге градове и провинције, па су тако рафови у шангајској самопослузи у потпуности празни, док се људи са маскама пробијају кроз велике редове како би дограбили и последњу расположиву намирницу.

Карантин у граду Хангжоу, где је смештено више од 200 путника који су истим авионом путовали са грађанима Вуана, од данас су почели са коришћењем робота који доноси храну у собе пацијената.

Карантин у ком се налазе распрострањен је на 16 спратова, а на друштевним мрежама се појавио снимак робота који обилази путнике који се налазе у изоацији.

Због страха од коронавируса, у Кини храну достављају роботи О томе колико су се грађани изоловали у своје домове говорили су и Срби који тренутно бораве у Кини, уз фотографије празних улица.

Да се паника прелила и у суседне земље говори податак да је више од пола милиона Јужнокорејаца потписало је петицију да се забрани долазак људи из Кине у ту земљу, пренео је раније Ројтерс.

Извор: Курир.рс/Блиц