Свет

ТРАГЕДИЈА ЈЕ МОГЛА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ: Полиција објавила нове информације о паду Кобијевог хеликоптера

Фото: Јутјуб

Командирка полиције Лос Анђелеса Ивет Тјунинг је рекла како је време у Лос Анђелесу било толико облачно и магловито да су се летови могли обављати само помоћу инструмената, а пилот хеликоптера добио је посебно допуштење за лет…

Густа магла спустила се над Лос Анђелесом тог кобног јутра. Услови не баш погодни за летење и летелице су тог јутра мировале у ‘граду анђела’, али Кобијев хеликоптер је ипак полетео. Наиме, пилот је добио посебно допуштење за лет упркос густој магли, пише Њујорк тајмс. На крају се испоставило, кобно допуштење, које је неколико минута касније одвело у смрт Кобија Брајанта, његову ћерку Ђијану и још седмеро путника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто је до овога дошли и је ли се то све могло избећи? Питали су се бројни навијачи широм света. Итекако се могло избећи. За нормалан лет потребна је видљивост од четири километра, али видљивост је тог јутра била прениска. Из полиције су потврдили да су приземљили све своје хеликоптере у недељу ујутро јер је било преопасно летети по тим условима.

Ивете Тјунинг, која је ујутро након пада била командир страже, рекла је да је време у Лос Анђелесу било толико облачно и магловито да су се летови могли обављати само помоћу инструмената јер је видљивост била мизерна. Но контрола лета је пилоту хеликоптера послала посебно допуштење за лет које је познато као ‘дозвола за лет по посебним правилима видљивости’.

Легендарни кошаркаш и његова кћи путовали су из округа Оранж у академију Мамба у месту Таузанд Оукс 60-ак километара западно од центра Лос Анђелеса. Због густе магле у планинама и лоше видљивости хеликоптер се срушио при брзини од око 300 км/х. Увиђај још није готов, али претпоставља се да је магла узрок несреће.

Извор: 24sata.hr