Свет

УДАРНА ВЕСТ: Иран напао америчке војне базе, погинуло 80 војника (ВИДЕО)

Иранска војска је 8. јануара извела ракетни напад на америчке објекте у Ираку. Чувари исламске револуције (елитни одред иранске војске) назвао је ову операцију „Мученик Сулејмани“. Неки медији јављају да је том приликом нанета велика материјална штета — уништено је неколико авиона.
Иранска државна телевизија објавила је да је најмање 80 “америчких терориста” убијено у иранском нападу на америчке циљеве у две базе у Ираку.

Позивајући се на неименовани високи извор у Револуционалној гарди, Иран је навео да у домашају има 100 других циљева у региону ако Вашингтон предузме мере одмазде, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Телевизија тврди да амерички председник покушава да умањи штету од иранских ракетних напада на америчке циљеве у Ираку твитовима да је “све у реду”.

Такође се наводи да су амерички хеликоптери и војна опрема “тешко оштећени”, а да ниједна иранска ракета није пресретнута.

Трамп је после напада на Твитеру навео да је све у реду, док америчке телевизијске мреже наводе да у нападу није било америчких жртава.

Нема јасних информација ни о могућим жртвама међу Ирачанима.

Иранска Револуционарна гарда, која је преузела одговорност за напад, навела је да су напади на базе “освета за убиство команданта јединице Кудс Касима Сулејманија”.

Шта се десило?

Званични представник Пентагона Џонатан Хофман је изјавио да је синоц́ око 23 часа и 30 минута по средњеевропском времену Иран испалио више десетина балистичких пројектила на снаге САД и међународне антитерористичке коалиције у Ираку.

Како је саопштила телевизија Еј-Би-Си, позивајуц́и се на извор у америчкој администрацији, у ракетном нападу је оштец́ен амерички објекат у околини града Ербил, на северу Ирака, као и авио-база „Ајн ел Асад“ на западу земље.

Магазин „Њузвик“ је, позивајуц́и се на изворе у ирачкој обавештајној служби, саопштио да је напад на два објекта која користе Американци изведен са балистичким и крстарец́им ракетама.

Телевизија „Хадат“ је саопштила да је у ракетном гранатирању авио-базе „Ајн ел Асад“ уништено неколико америчких авиона.

Према информацијама Си-Ен-Ена, повређено је неколико Ирачана. Телевизија „Скај њуз Арабија“ је јавила да је погинуо официр ирачке војске, док је пет повређено. Према подацима телевизије „Прес“, у ракетном нападу је погинуло 80 особа.

Шта је познато о операцији Ирана

Према подацима телевизије „Прес“, Корпус чувара исламске револуције је саопштио да је ракетни напад на авио-базу „Ајн ел Асад“ био одговор на убиство генерала Касема Сулејманија.

Операција је носила назив „Мученик Сулејмани“, наводи се у саопштењу Чувара исламске револуције. Све америчке снаге које су умешане у агресију против Ирана ће бити војне мете, упозорили су у Корпусу.

На профилу на Твитеру бившег команданта снага за специјалне операције „Ал Кудс“ Касема Сулејманија појавила се објава: „Борићу се против тебе“.

Како је реаговала власт САД

Председник САД Доналд Трамп прати насталу ситуацију заједно са тимом са националну безбедност. Амерички лидер и његови кључни министри и помоћници одржавају ванредне седнице због догађаја.

Чиновници Пентагона су ступили у контакт са представницима вршиоца дужности премијера Ирака Адела Абдела Махдија, јавља Си-Ен-Ен.

Око Беле куће су појачане мере безбедности.

Извор: Танјуг/агенције/медији