Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Уколико изгубите документа нова вадите на потпуно ДРУГАЧИЈИ НАЧИН него до сада

Министарство унутрашњих послова и Кабинет председника владе успешно су завршили оптимизацију поступка и поједностављење процедуре у случају крађе или изгубљене путне исправе

Ова мера предвиђена је владиним Планом приоритетних активности за смањење административних терета у Републици Србији од 2019. до 2021. године „Стоп бирократији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изменама Закона о путним исправама значајно је поједностављен поступак који више не предвиђа објаву поништавања старог документа у „Службеном гласнику“ Републике Србије, што је грађанима наметало трошкове у новцу и времену.

Такође, нови документ није могао бити издат пре објаве поништавања докумената у „Службеном гласнику“.

Сада се списак поништених докумената објављује свакодневно у јавно доступној евиденцији на веб презентацији Министарства унутрашњих послова: хттп://муп.гов.рс/wпс/портал/ср/градјани/документа – линк „Неважећи пасоши“.

Ова измена је изузетно значајна јер даје могућности и другим органима и субјектима да провере валидност личног документа грађанина приликом пружања услуга, потписивања уговора и слично, што је у духу отворених података и размене података.

Овим изменама грађани ће уштедети више од 12,5 милиона динара, односно више од 107 хиљада евра.

Исто поједностављење предвиђено је и изменама Закона о личној карти који је прошао јавну расправу и чије се усвајање очекује у наредном периоду.

Извор: Информер.рс/Ало.рс